Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Ανδρέας Σπυρόπουλος για τα 49 χρόνια του ΠΑΣΟΚ: Το dna μας ήταν πάντα προοδευτικό, πατριωτικό, δημοκρατικό

Ομιλία στο Ζάππειο Μέγαρο, κατά την εκδήλωση για τα 49 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποίησε ο γραμματέας του Κινήματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, τονίζοντας πως «το DNA μας ήταν πάντα, προοδευτικό, πατριωτικό, δημοκρατικό».

Ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ «υπήρξε γέννημα της ανάγκης του λαού για δημοκρατία, δικαιοσύνη και πρόοδο, για να σπάσουν τα κατεστημένα της εποχής», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «βαθιές ρίχες που διατηρεί το Κίνημα στην κοινωνία».

Το ΠΑΣΟΚ γίνεται 49 ετών -Οι εκδηλώσεις σήμερα στο Ζάππειο για την 3η Σεπτέμβρη

ΠΑΣΟΚ: Να γίνουν τα δέοντα για να ανασταλεί η κρατική χρηματοδότηση στους Σπαρτιάτες

Αναλυτικά η ομιλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλου, για τα 49 χρόνια από την ίδρυση του

Σαν σήμερα, πριν από 49 χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου μαζί με τους συνοδοιπόρους του ίδρυσαν το ΠΑΣΟΚ,

Το Κίνημά μας υπήρξε γέννημα της ανάγκης του λαού για δημοκρατία, δικαιοσύνη και πρόοδο, για να σπάσουν τα κατεστημένα της εποχής και να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και στο συλλογικό υποσυνείδητο του λαού μας, που δεν ξεριζώθηκαν ούτε στα πιο δύσκολα χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ με την παρουσία του και τους αγώνες του σφράγισε τα καλύτερα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Για αυτό άλλωστε η 3η του Σεπτέμβρη δεν είναι απλώς μια κομματική επέτειος, αλλά αποτελεί έναν σταθμό στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Πέρσι τέτοια μέρα παρουσιάζαμε το όραμά μας για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Δεσμευτήκαμε για Ενότητα-Ανανέωση-Πολιτική αυτονομία.

Δώσαμε όλοι μαζί, ενωμένοι, τη μάχη των διπλών εθνικών εκλογών, παρουσιάζοντας ένα νέο ήθος και μια άλλη φιλοσοφία για το μοντέλο διακυβέρνησης του τόπου. Και τα καταφέραμε.

Πετύχαμε ισχυρή αύξηση των ποσοστών μας Η Κοινοβουλευτική μας ομάδα αυξήθηκε και έχει ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό.Στις δύο αυτές σκληρές εκλογικές αναμετρήσεις πετύχαμε και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: Διατηρήσαμε την πολιτική μας αυτονομία, παρά τις τεχνητές εντάσεις που καλλιεργούσαν οι αντίπαλοί μας, την πόλωση και τις επιθέσεις κάτω από το τραπέζι.

Έχουμε πλήρη επίγνωση όμως πού θέλουμε να πάμε. Οι εθνικές εκλογές του καλοκαιριού ήταν απλώς το πρώτο βήμα, για να πραγματοποιήσουμε το επόμενο διάστημα, με αυτοπεποίθηση και ενότητα, το μεγάλο άλμα που όλοι προσδοκούμε,

Το άλμα που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, ο προοδευτικός χώρος, η κεντροαριστερά. Στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας δύο ακόμα σημαντικές προκλήσεις: Τη μάχη των αυτοδιοίκητων εκλογών και στη συνέχεια, αυτήν των ευρωεκλογών.

Στόχος μας είναι να καταστούμε και εκλογικά ο ισχυρός προοδευτικός πόλος αντιπολίτευσης απέναντι στη όλο και πιο συντηρητική και αλαζονική Νέα Δημοκρατία. Να γίνουμε η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για κάθε δημοκράτη και προοδευτικού πολίτη απέναντι σε μια κυβέρνηση που ασκεί άδικες και αναποτελεσματικές πολιτικές.

Που έλεγε αυτάρεσκα ότι θα ήταν η αντιπολίτευση του εαυτού της και τους τελευταίους δύο μήνες έχει αποτύχει σε κάθε πρόκληση που της παρουσιάστηκε.

Βλέπουμε μπροστά μας να καταρρέει ως χάρτινος πύργος το αφήγημα της αποτελεσματικότητας του «επιτελικού κράτους». Ένα σύστημα διακυβέρνησης που μόνο στόχο έχει την συγκέντρωση εξουσίας γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, μεταφέροντας συγχρόνως την ευθύνη σε χαμηλόβαθμους επιχειρησιακούς παράγοντες.

Οραματιζόμαστε μια πλατιά Παράταξη που θα συσπειρώνει ευρείες κοινωνικές δυνάμεις και θα αγκαλιάζει όλο το πολιτικό φάσμα, από το προοδευτικό κέντρο, την πολιτική οικολογία έως τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ευρύτερης δημοκρατικής Αριστεράς.

Αυτό ήταν πάντα το DNA μας, προοδευτικό, πατριωτικό, δημοκρατικό.

Εγγύηση για τη συγκρότηση μιας ισχυρής κεντρο-Αριστεράς, είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που ξέρει, θέλει και μπορεί.Που έχει αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το κράτος δικαίου. Που αγωνίζεται διαχρονικά για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.Που οραματίζεται μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας.

Όσο και αν αλλάζουν οι συνθήκες, κεντρικό ζητούμενο για τη σοσιαλδημοκρατία είναι ο οικονομικός ανταγωνισμός να μη γίνεται ανεξέλεγκτος, γιατί τότε οι συνέπειες του πλήττουν σκληρά τους εργαζόμενους, τους πιο ευάλωτους και διαβρώνουν την κοινωνική συνοχή.

Κεντρικός στόχος και βασική επιδίωξη της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας είναι να συνδυάσει την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, με την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι η υπεράσπιση της φιλελεύθερης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, η αποφυγή του τοξικού λόγου, των δημαγωγικών ακροβασιών, της συγκρουσιακής νοοτροπίας και της τεχνητής πόλωσης. Για αυτή την σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία θα παλέψουμε και θα αγωνιστούμε.

Να βάλουμε ξανά στη συλλογική μας προσπάθεια το εμείς απέναντι στο εγώ. Τη συντροφικότητα απέναντι στην ατομική επιδίωξη. Το αίσθημα της προσφοράς προς την πατρίδα απέναντι στην επιδίωξη για τα οφίτσια της εξουσιας.

Είναι χρυσή, πολύτιμη και μοναδική μας ευκαιρία να γίνουμε ξανά ένα ρεύμα αλλαγής. Ένα πλειοψηφικό κίνημα απέναντι στη συντήρηση. Να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε ένα σύστημα εξουσίας που χρησιμοποιεί το κράτος ως λάφυρο.

Να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε ένα σύστημα εξουσίας που χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού μέσα από τις απευθείας αναθέσεις για να πλουτίσουν κάποιοι φίλοι και εκλεκτοί.

Να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε ένα σύστημα που είναι ανίκανο να προστατεύσει τις περιουσίες των πολιτών, τον φυσικό πλούτο της χώρας αλλά και το κράτος δικαίου.

Ο αγώνας αυτός δεν θα είναι εύκολος. Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι γεμάτος προκλήσεις και εμπόδια. Είναι όμως στο χέρι μας να κερδίσουμε τις μάχες του μέλλοντος, με πίστη στις προοδευτικές μας αρχές, με ενότητα και ήθος. Καλό μας αγώνα.».


Πηγή