Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης αυτοαποθεώνεται και ο λαός ζει την κατάρρευσης της αγοραστικής του δύναμης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, για τα ελληνοτουρκικά, για την ακρίβεια και για τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του μετά την άρση της ενισχυμένης εποπτείας στην οικονομία. «Ο κ. Μητσοτάκης από τη μία αυτό-αποθεώνεται και από την άλλη ο λαός ζει την κατάρρευσης της αγοραστικής του δύναμης», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , εξηγώντας συγκεκριμένα:

«Ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζονται μέχρι σήμερα τα παραπάνω έσοδα από τον μη προϋπολογισμένο ΦΠΑ. Είναι δυνατόν να λέει ότι δεν έχει δημοσιονομικό χώρο για να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, φορολογία που πλήττει τους πιο φτωχούς Έλληνες; Συζητάει κάνεις για τα καύσιμα; Μιλάμε για τα υπερκέρδη στους ηλεκτροπαραγωγούς. Μιλάει κανείς και για τα υπερκέρδη στα καύσιμα, στο πετρέλαιο; Πρέπει σε μία τέτοια περιπέτεια να υπάρχει δίκαιη κατανομή του κόστους και στους μεγάλους και στην κοινωνία και στο κράτος», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Ερντογάν θα συνεχίσει τις προκλήσεις

«Oποιος Έλληνας πολιτικός πίστευε ότι στο δρόμο προς τις εκλογές της Τουρκίας, ο Ερντογάν θα είχε άλλη συμπεριφορά, δυστυχώς είναι εκτός πραγματικότητας. Όταν ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν έλεγε ότι ξημερώνει μία άλλη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έπρεπε να γνωρίζει αυτό που γνωρίζει οποιοσδήποτε παρακολουθεί τα εσωτερικά της Τουρκίας», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πρόσθεσε πώς ο Ταγίπ Ερντογάν «για να κρατήσει την καρέκλα του, θα διχάσει την τουρκική κοινωνία, θα τη φέρει σε δεινή οικονομική θέση, όπως την έχει φέρει με την υποτίμηση της λίρας, θα συγκρουστεί με την Ευρώπη, θα συγκρουστεί με δυνάμεις, θα κάνει ξανά παράνομη εισβολή στην Συρία».

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι είναι ακραία η πιθανότητα θερμού επεισοδίου καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι επικίνδυνο και για τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο. Τάχθηκε υπέρ μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που θα οδηγεί την Ευρώπη και θα αξιοποιήσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την γείτονα προκειμένου να προωθήσει πολιτικές όπως το εμπάργκο όπλων.

Επισήμανε την έλλειψη στρατηγικού οράματος από μέρους της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. «Το χρέος καλπάζει, είμαστε σε μία δεινή κατάσταση και για μένα είναι αδιανόητο να εμφανίζει ως τεράστια νίκη το ότι φεύγουμε από την ενισχυμένη εποπτεία κάτι που ήταν προκαθορισμένο από τους δανειστές, χωρίς να λέει τί σημαίνει αυτό. Ουσιαστικά θα είμαστε μέχρι το 2060-παραμένει η δέσμευση αυτή- σε εποπτεία έως ότου αποπληρώσουμε το 75% του χρέους προς τον ESM» συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης σαν ΕΣΠΑ

Άφησε αιχμές για τη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης λέγοντας ότι εντάχθηκε μέχρι και η χρηματοδότηση της αποκατάστασης ιστορικών νεκροταφείων. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έδωσε ένα πολύ μεγάλο ποσό σε σχέση με άλλα κράτη, 32 δισεκατομμύρια, για να κάνουμε τί; Να φτιάξουμε μία ενεργειακά ασφαλή χώρα, να στηρίξουμε την υγεία μας να κάνουμε ψηφιακή σύγκλιση. Η κυβέρνηση αντίθετα το αξιοποιεί ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τοποθετήθηκε στη συζήτηση που άνοιξε για τις εκλογές όπου σημείωσε ότι «από τη μία ένας πρωθυπουργός όπου βρεθεί και όπου σταθεί λέει: «Στο τέλος της τετραετίας εκλογές» και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πώς το έχει κάνει ταυτοτικό ζήτημα. Είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ :«Είναι θέμα προσωπικής συνέπειας. Και από την άλλη, το υπουργικό συμβούλιο έχει κατεβάσει τα μολύβια και μέρα – νύχτα τρέχει για εκλογές. Αυτή δεν είναι σοβαρή κυβέρνηση. Δεν είναι σοβαρά πράγματα».

Ανοιγμα στον χώρο του κέντρου και της Αριστεράς

Απηύθυνε προσκλητήριο στους δημοκρατικούς πολίτες καθώς δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός και στον κόσμο της Αριστεράς και στον κόσμο του Κέντρου. Με αυτούς τους δημοκρατικούς πολίτες μας ενώνουν κοινές αγωνίες για μία καλύτερη Ελλάδα. Προφανέστατα σε πρόσωπα τα οποία αποχώρησαν με μόνο κριτήριο την καρέκλα και την εξουσία, δεν ανοίγουν ξανά οι πόρτες. Είναι ένα αξιακό ζήτημα».

Ο κ. Ανδρουλάκης ρωτήθηκε εκ νέου για την θέση σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες κι απάντησε επικρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα ενώ σχολίασε τη στάση των ΜΜΕ. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Όταν εγώ έλεγα ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα καθορίσει τα κυβερνητικά σχήματα και αγωνίζομαι για ένα μεγάλο ποσοστό, μου αντέτειναν ότι «ο Ανδρουλάκης κρύβεται». Προχθές βγαίνει ο κ. Τσίπρας και λέει στο ίδιο ερώτημα ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα τα καθορίσει. Αποφεύγει να πει με ποιους.

Όταν γίνεται το ίδιο ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη απαντάει: «η λαϊκή ετυμηγορία». Δεν άκουσα όμως να λέει κανείς από το μιντιακό κατεστημένο ότι κρύβεται ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε και η προσπάθεια που κάνω είναι να το ανανεώσω, να το ενδυναμώσω ως ένα σοβαρό κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Όχι για να μοιράσω καρέκλες σε κάποιους παλιούς πρωταγωνιστές για να ξαναγίνουν υπουργοί, αυτό έχει κλείσει, δεν υπάρχει. Είναι για να κυβερνήσει με έναν άλλο τρόπο, σοβαρό και στρατηγικό τη χώρα. Η χώρα έχει μεγάλα προβλήματα, αλλά έχει και ευκαιρίες. Δυστυχώς ο τρόπος που την κυβερνά η παρέα του κ. Μητσοτάκη και ο τρόπος που την κυβέρνησε η παρέα του κ. Τσίπρα χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία, χωρίς ουσιαστικές κοινωνικές συμμαχίες, χωρίς όραμα για το μέλλον, την κάνουν μία χώρα χαμένων ευκαιριών».

Δείτε τι είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης:


Πηγή