Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Ανείπωτη τραγωδία με γυναίκες και παιδιά στο Ιράκ

Δώδεκα άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που είχαν διαφύγει από μια περιοχή που κατέχουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Χαουίτζα, στο βόρειο Ιράκ, καθώς επίσης κι ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν σήμερα όταν εξερράγη μια βόμβα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι θάνατοι αυτοί δείχνουν πόσο μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν οι άμαχοι που προσπαθούν να διαφύγουν από περιοχές τις οποίες κατέχει το ΙΚ: μπορεί να γίνουν στόχος των τζιχαντιστές αν γίνουν αντιληπτοί κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να σωθούν, αλλά ακόμη κι αν καταφέρουν να τους ξεφύγουν μπορεί να πέσουν στις νάρκες και τις βόμβες που έχουν τοποθετήσει τα μέλη της οργάνωσης.

Η Χαουίτζα είναι μια πόλη της επαρχίας του Κιρκούκ κι είχε καταληφθεί από το ΙΚ το καλοκαίρι του 2014, όπως και μεγάλο μέρος της ιρακινής επικράτειας.

Ο ιρακινός αστυνομικός διευθυντής Φάταχ Χάσαν δήλωσε ότι τα θύματα είχαν εγκαταλείψει την περιοχή της Χαουίτζας πεζή, αλλά τους βρήκε η αστυνομία, που τους μετέφερε προς τα δυτικά όταν εξερράγη μια βόμβα πλήττοντας το ημιφορτηγό στο οποίο είχαν επιβιβαστεί.

Δώδεκα εκτοπισμένοι Ιρακινοί σκοτώθηκαν, διευκρίνισε ο Χάσαν. Τον απολογισμό επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός υποδιευθυντής και ένας βουλευτής, ο Μοχάμεντ Τάμιμ.

Σύμφωνα με τον Χάσαν, ένας από τους αστυνομικούς που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους σκοτώθηκε, ενώ πολλοί άλλοι πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό υποδιευθυντή, η βόμβα εξερράγη όταν το αυτοκίνητο πέρασε από πάνω της, εκδοχή που αρχικά επιβεβαίωσε ο Χάσαν. Όμως ο τελευταίος κατόπιν δήλωσε ότι η έκρηξη φαίνεται πως προήλθε μέσα από το όχημα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προκλήθηκε από βόμβα που μπορεί να είχε τοποθετηθεί από το ΙΚ στα σακίδια που είχαν μαζί τους κάποιες από τις γυναίκες.


Πηγή