Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

«Ο Ερντογάν δημιουργεί κλίμα εθνικισμού για να περάσει συνταγματικές αλλαγές»

Την εκτίμηση πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «δημιουργεί με τις δηλώσεις του ένα κλίμα εθνικισμού, για να καταφέρει να περάσει στο κοινοβούλιο τις συνταγματικές αλλαγές που χρειάζεται για να μπορεί να παρουσιάζεται ως ο ηγέτης της νέας Τουρκίας», διατύπωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, Δημήτρης Τριανταφύλλου.

«Αυτή τη στιγμή, ο Ερντογάν είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, αλλά πόσο πιο κυρίαρχος μπορεί να γίνει; Προσπαθεί να καταφέρει το προεδρικό σύστημα να ελέγχει πια και συνταγματικά το πολιτικό παιχνίδι. Γι’ αυτό τον λόγο ενδεχομένως γίνονται κι αυτά που γίνονται, δηλαδή, θέλοντας να έχει τη στήριξη του εθνικιστικού κόμματους, του MHP του Μπαχτσελί, έχει πια δημιουργήσει έναν γενικότερο εθνικισμό και γι’ αυτόν τον λόγο απειλεί τους πάντες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφύλλου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «οι απειλές -τουλάχιστον προς τρίτες χώρες- είναι λόγια για να λέγονται, για να δημιουργήσει αυτό το κλίμα εθνικισμού».

«Στο εσωτερικό», τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου, «προσπαθούν, η κυβέρνηση και ο Ερντογάν, να ελέγξουν το τοπίο όσο γίνεται, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουν πίσω, μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, που θα αφορούν γενικότερα εάν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, δυτικούς οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχουν όλοι».

Σχολιάζοντας την εικόνα της Τουρκίας σήμερα, ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε: «Η εικόνα στην Τουρκία είναι αυτή των τελευταίων μηνών, η εικόνα της σιωπής. Είμαστε σε κατάσταση σοκ μ’ αυτά που γίνονται και προσπαθεί ο καθένας να ερμηνεύσει πότε θα σταματήσει και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι διωγμοί κατά άλλων πολιτικών αντιπάλων, πέραν του Φετουλάχ Γκιουλέν».

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις πρόσφατες διώξεις των δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ, «που είναι η μεγάλη ιστορική εφημερίδα του κεμαλικού κατεστημένου», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι θα περίμενε κανείς πως θα τολμούσε να πάει ως εκεί. Προσπαθεί να δει κι αυτός τα όριά του».

Εξέφρασε παράλληλα και την ελπίδα «ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο, όλα αυτά να αναστραφούν», εκτιμώντας πως «αυτή τη στιγμή πολλά εξαρτώνται από το αν θα έχουμε κάποια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, σε ό,τι αφορά το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στις χώρες της Ε.Ε.».


Πηγή