Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αντίδραση της ΕΕ για Ουκρανία: Διεργασίες για ευρωπαϊκή άμυνα κατά της ρωσικής απειλής

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιταχύνει την ευρωπαϊκή ενοποίηση στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.

Η συζήτηση για τη δημιουργία Ευρωστρατού μπήκε στην ατζέντα προτεραιοτήτων της ΕΕ, με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021. Η ΕΕ βρέθηκε εκτεθειμένη με την αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και η ιδέα της δημιουργίας μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης σε επίπεδο ΕΕ, επανήλθε στο τραπέζι.

Η κατάσταση φάνηκε να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με τις εντάσεις στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, την εργαλειοποίηση προσφυγικών ροών από τη Λευκορωσία προς τη Λιθουανία και την Πολωνία κατά κύριο λόγο. Η ΕΕ σε έναν κόσμο εντεινόμενης αστάθειας, δύσκολα μπορεί να αρκεστεί την οικονομική της ισχύ, χωρίς τη στρατιωτική της αναβάθμιση εκτιμούν οι αξιωματούχοι της Ένωσης και γι’ αυτό γεννήθηκε το σχέδιο της «στρατηγικής πυξίδας».

Η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη

Παράλληλα, η στρατιωτική κινητικότητα στην Αν. Ευρώπη ήδη αρκετούς μήνες πριν την εισβολή προμήνυε το δραματικό γεγονός. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σηματοδότησε μια νέα φάση, μια νέα εποχή για τη γηραιά ήπειρο. Η αντίδραση της Δύσης με σκληρότατες κυρώσεις αποτέλεσε το οικονομικό όπλο που αξιοποιούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ σε ένα σκληρό διπλωματικό αγώνα απέναντι στη Ρωσία.Το μέλλον απραμένει αβέβαιο όμως και οι ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Διεργασίες εντός ΕΕ

Με την απόφαση σταθμό της Γερμανίας να επενδύσει σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ, όλα μοιάζουν να αλλάζουν στην αμυντική πολιτική της Ευρώπης. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, στρατηγό Κλαούντιο Γκρατσιάνο, για να συζητήσουν την αυξανόμενη ρωσική απειλή και πώς θα εργαστεί η ΕΕ για να την αντιμετωπίσει, περιλαμβάνοντας τη «στρατηγική πυξίδα της ΕΕ». Όπως δήλωσε η Μετσόλα, τέθηκαν στο τραπέζι όλες οι τελευτάιες εξελίξεις και η ΕΕ θα πρέπει να σταθεί ικανή να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή, και τις αποσταθεροποιητικές, για την ευρωπαϊκή αχριτεκτονική ασφάλειας, ενέργειες του Πούτιν.


Πηγή