Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την Κυριακή, έχει ξεκινήσει και οι Καταλανοί υπέρμαχοι της απόσχισης καλούν τους υποστηρικτές τους να αψηφήσουν τις προσπάθειες της Μαδρίτης να μπλοκάρει τη διαδικασία, απευθύνοντας έκκληση για ειρηνική παρουσία και στα εκλογικά τμήματα τα οποία η αστυνομία έχει εντολή να κρατήσει κλειστά.

Οι οργανώσεις για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ANC και Omnium κάλεσαν χθες τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές αν βρίσκουν αστυνομικούς να φυλάνε εκλογικά τμήματα, υπό τον φόβο η κόντρα της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας με τη Μαδρίτη να οδηγήσει σε ξεσπάσματα βίας στους δρόμους.

Οι ισπανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα και έχουν καλέσει την αστυνομία να διασφαλίσει τη μη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Carles Puigdemont, που χαρακτήρισε αντιδημοκρατική την αντίδραση της κυβέρνησης της Μαδρίτης, έχει ανακοινώσει πως έχει και «σχέδιο Β» για να διασφαλιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ωστόσο οι οργανώσεις ANC και Omnium τόνισαν πως η προτεραιότητα της Καταλονίας για την Κυριακή θα πρέπει να είναι το να παρουσιαστεί υπεύθυνη και ενωμένη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει το να σχηματίζει ο κόσμος ουρές χωρίς να πληρώνει.

«Ειρηνική αντίσταση, μηδενική βία… Αν δεν μπορείτε να φτάσετε στα εκλογικά τμήματα σε καμία περίπτωση μην αντιδράσετε με βία» ανέφερε η ANC σε έγγραφο που διένειμε στα μέλη της. «Λάβετε υπόψη πως αυτή δεν είναι διαδήλωση αλλά μια γιγάντια ουρά. Η εικόνα εκατομμυρίων πολιτών να περιμένουν με το ψηφοδέλτιο στο χέρι θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή».

Μεγαλύτερη ανησυχία φαίνεται πως προκαλεί ο «ξένος παράγοντας» καθώς, σύμφωνα με τις εφημερίδες El Confidencial και El Espanol, στη Βαρκελώνη έχουν ήδη φτάσει μέλη ξένων αναρχικών ομάδων. Εάν πλησιάσουν κάποιο από τα 2.500 εκλογικά τμήματα σε όλη την Καταλονία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί 4.000 αστυνομικοί από άλλες περιοχές για να αποτρέψουν την ψηφοφορία και να διατηρήσουν την τάξη, όπως γράφει το Reuters. Θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους 5.000 αστυνομικούς που απασχολούνται στην περιοχή και τους 17.000 τοπικούς αστυνομικούς της Mossos d’Esquadra.

localStorage.clear();


Πηγή