Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Αντιδυτική ρητορική από Τσαβούσογλου: Αντίδραση για το προσωρινό κλείσιμο προξενείων- «Είναι σκόπιμο»

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε στις χώρες που έκλεισαν προσωρινά τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη για λόγους ασφαλείας και έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με τον Σαντιάγο Καφιέρο, υπουργό Εξωτερικών, Διεθνούς Εμπορίου και Πίστεως της Αργεντινής, στο Γραφείο Αντιπροσωπείας του Υπουργείου Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία αντέδρασε σε χώρες που εξέδωσαν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια και έκλεισαν προσωρινά τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη για λόγους ασφαλείας. Οι πρέσβεις 9 χωρών κλήθηκαν χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε σχετικά με το κλείσιμο των 9 προξενείων χωρών, όπως αναφέρει η τουρκική Hurriyet: «Πιστεύουμε ότι αυτές οι δηλώσεις και το κλείσιμο είναι σκόπιμα. Αυτό ακριβώς είπαμε καλώντας τους πρεσβευτές στο υπουργείο».

«Σκέφτεστε μόνο τον εαυτό σας»

«Εάν υπάρχει μια τέτοια απειλή, θα πρέπει να εξαλειφθεί χωρίς επίθεση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ανταλλαγή πληροφοριών. Λοιπόν, τα κλείσατε, αλλά τι θα συμβεί όταν μετατραπεί σε επίθεση. Σκέφτεστε μόνο τον εαυτό σας. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι σκόπιμο. Το είπαμε αυτό στους πρεσβευτές χθες. Αν θέλουν να δώσουν την εικόνα ότι υπάρχει τρομοκρατική απειλή στην Τουρκία, αυτό δεν ταιριάζει στη συμμαχία», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός.

Μετά τη διαμαρτυρία για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία και τις εξελίξεις που προκάλεσαν οι αντιδράσεις στη διαμαρτυρία αυτή, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ιταλία εξέδωσαν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις κατά της Τουρκίας στις 27 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε επίσης ανταποδώσει εκδίδοντας ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις προς τους πολίτες, επισημαίνοντας «αντιισλαμικές, ξενοφοβικές, ρατσιστικές» πράξεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και «λεκτικές και σωματικές επιθέσεις με ρατσιστικό χαρακτήρα» στις ΗΠΑ.

Αφού το Γενικό Προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε για το κοινό για λόγους ασφαλείας, έκλεισαν επίσης τα Γενικά Προξενεία της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού αντέδρασε στο προσωρινό κλείσιμο ορισμένων προξενείων στην Τουρκία για λόγους ασφαλείας χθες το πρωί. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η χθεσινή ημέρα ήταν διπλωματικά δραστήρια στην Άγκυρα.

«Περιμένουμε κάποια ειλικρίνεια»

Σύμφωνα με το CNNturk, επισημαίνοντας ότι τα κλεισίματα πραγματοποιήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Αν προσπαθούν να μας φέρουν σε δύσκολη κατάσταση πριν από τις εκλογές, ο λαός μας ξέρει τι κρύβεται πίσω από αυτό».

«Περιμένουμε κάποια ειλικρίνεια», δήλωσε οΤσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ότι ζήτησε από τις χώρες αυτές να μην δίνουν πίστη στην ύπουλη ατζέντα των τρομοκρατικών οργανώσεων.


Πηγή