Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Απέραντος σκουπιδότοπος το ιστορικό Κάστρο της Χίου

Γεμάτο σκουπίδια είναι το ιστορικό μνημείο της Χίου, το Κάστρο. Εξαιτίας της γειτνίασης με τον καταυλισμό φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ από κοινού με τη Μονομετοχική Εταιρεία του Δήμου Χίου, οι στοές του Κάστρου αποτέλεσαν ασφαλές καταφύγιο για εκατοντάδες άτομα, που τον χειμώνα που ο καταυλισμός για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμενε χωρίς ρεύμα, αναζήτησαν προστασία στο εσωτερικό του μνημείου σύμφωνα με το politischios.gr.

Ξηλώνοντας τα προστατευτικά κάγκελα και σύρματα που είχε τοποθετήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεκάδες μετανάστες εισέβαλλαν στο εσωτερικό ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν και χρησιμοποιώντας τον χώρο ως σημείο συνάθροισης μακριά από τα βλέμματα του προσωπικού του Δήμου αλλά και της Αστυνομίας.

Με τον καιρό, στο εσωτερικό των τειχών αναπτύχθηκε ένας μικρότερος καταυλισμός, με την ανθρώπινη παρουσία να αφήνει τα σημάδια της ανεξίτηλα. Πλέον το εσωτερικό του επιθαλάσσιου τείχους δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν κοινό σκουπίδοτοπο με δεκάδες κιλά απορριμμάτων να είναι σκορπισμένα παντού.

Πλαστικές σακούλες, μπουκάλια γυάλινα και πλαστικά, παπούτσια, καρέκλες, χαρτόκουτες και χαρτιά, υπολείμματα τροφών και δεκάδες άλλα σκουπίδια συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα ενός μνημείου.

Φθορές και εξωτερικά

5tpomxi2

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα τείχη χρησιμοποιήθηκαν, σε περιόδους επεισοδίων, ως «οπλοστάσιο», με τους μετανάστες να εφοδιάζονται με πέτρες. Οι φθορές που έχει υποστεί το μνημείο είναι και σε εξωτερικό επίπεδο, αφού οι διαμένοντες στη Σούδα χρησιμοποιούσαν πέτρες για τη στήριξη των σκηνών τους.

Η συρρίκνωση του καταυλισμού στο 1/3 της αρχικής του έκτασης ήρθε να αποκαλύψει με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο τις σημαντικές ζημιές που έχει υποστεί το Κάστρο, με τον Δήμο Χίου, την Ύπατη Αρμοστεία και την Αρχαιολογία να μην έχουν κάνει τα αυτονόητα για την προστασία του μνημείου.

5tpomxi1 5tpomxi3 5tpomxi4 5tpomxi6

localStorage.clear();


Πηγή