Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Απίστευτη Κίνα: Συζητούν την απαγόρευση ρούχων που… πληγώνουν το εθνικό φρόνημα

Μέχρι και με κράτηση θα τιμωρούνται πολίτες που με τα ρούχα τους θα προσβάλλουν το «εθνικό φρόνημα» της Κίνας, σύμφωνα με αλλαγές σε νόμο που συζητιέται το Πεκίνο.

Η Διαρκής Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, η οποία παρουσίασε την πρόταση στην ιστοσελίδα της νωρίτερα αυτό το μήνα, επιδιώκει να απαγορεύσει ενδύματα και σύμβολα που θεωρούνται «επιζήμια για το πνεύμα του κινεζικού έθνους».

Η διατύπωση του σχεδίου στη συγκεκριμένη τροπολογία θυμίζει τη γλώσσα που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης στο εσωτερικό ή για να αντεπιτεθεί σε φερόμενες παρεμβάσεις από ξένες χώρες και επιχειρήσεις.

Κανόνες και στις ενδυματολογικές επιλογές

Το ρεπορτάζ του CNΝ επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμοστεί ένα σύνολο από μέτρα περιορισμού του ενδυματολογικού στυλ των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων κανονισμών για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές που αποσκοπούν στην απαγόρευση καλλιτεχνών με «θηλυπρεπές στυλ» από τις εκπομπές και μια συνεχιζόμενη καταστολή των τατουάζ.

Εάν ψηφιστεί, ο αναθεωρημένος νόμος θα καθιστά παράνομη τη «χρήση ή την εξαναγκαστική χρήση» προσβλητικών αντικειμένων σε δημόσιους χώρους – αν και το σχέδιο εγγράφου δεν διευκρινίζει τι είδους ενδύματα θα μπορούσαν να τεθούν εκτός νόμου. Οι παραβάτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κράτηση έως και 15 ημέρες και πρόστιμα 5.000 γιουάν (681 δολάρια).

Το σχέδιο τροπολογίας στοχεύει επίσης στον λόγο και θα απαγορεύει την «παραγωγή, διάδοση, δημοσιοποίηση και διάδοση άρθρων ή παρατηρήσεων» που θεωρείται ότι βλάπτουν το «πνεύμα» των αρχών και των αξιών της Κίνας.

Οι κανόνες αποτελούν προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου περί τιμωρίας της διοίκησης δημόσιας ασφάλειας της χώρας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2006. Τα υφιστάμενα μέτρα δίνουν ήδη στην αστυνομία την εξουσία να κρατάει υπόπτους για εβδομάδες για ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων, από βανδαλισμούς έως αδικήματα δημόσιας τάξης.

Το νομοθετικό σώμα της Κίνας, δήλωσε ότι θα συγκεντρώσει τα σχόλια του κοινού σχετικά με την πρόταση καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Ανττιδράσεις στην συζήτηση για την τροπολογία

Στο διαδίκτυο, ορισμένοι Κινέζοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν την ανησυχία τους και κάλεσαν άλλους να αντιταχθούν στο σχέδιο. Αρκετοί νομικοί αμφισβήτησαν επίσης τις έμμεσες ασάφειες της προτεινόμενης τροποποίησης και την απουσία συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών.

«Ποιος θα επιβεβαιώσει το πνεύμα του κινεζικού έθνους και με ποιες διαδικασίες;» έγραψε ο καθηγητής συνταγματικών σπουδών Tong Zhiwei, από το Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών και Δικαίου της Ανατολικής Κίνας στη Σαγκάη, στην κινεζική πλατφόρμα Weibo που μοιάζει με το Twitter.

«Εάν (η Διαρκής Επιτροπή) περάσει αυτό το άρθρο σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια επιβολή του νόμου όπου θα συλλαμβάνουν και θα καταδικάζουν ανθρώπους με βάση τη βούληση των ηγετών τους, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά», προειδοποίησε.

Η καθηγήτρια ποινικού δικαίου Lao Dongyan, από το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, δήλωσε εν τω μεταξύ ότι ο νόμος θα μπορούσε να ισοδυναμεί με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η κρατική εξουσία παρεμβαίνει άμεσα στον τομέα της καθημερινής ένδυσης των μεμονωμένων πολιτών, κάτι που είναι προφανώς μια υπερβολική παρέμβαση», έγραψε στο Weibo.

Εθνικιστική έξαρση στην Κίνα – «Κόκκινο πανί» το ιαπωνικό κιμονό

Η Λάο εξέφρασε επίσης την ανησυχία της ότι η τροπολογία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον ακραίο εθνικισμό.

Η προτεινόμενη τροπολογία έρχεται σε μια εποχή που οι επιλογές ενδυμάτων έχουν γίνει όλο και πιο πολιτικές στη σημερινή Κίνα, ειδικά όταν πρόκειται για ιαπωνικά ρούχα.

Το αυξανόμενο κίνημα «Hanfu», το οποίο βλέπει τους ανθρώπους να φοράνε το είδος των παραδοσιακών ενδυμάτων που φορούσαν στην Κίνα πριν από τη δυναστεία Qing, θεωρείται ευρέως ως αντανάκλαση του αυξανόμενου εθνικισμού μεταξύ των νέων της χώρας.

Εν τω μεταξύ, τα παραδοσιακά ιαπωνικά ρούχα, όπως τα κιμονό, έχουν δεχτεί πυρά καθώς το εθνικιστικό συναίσθημα κατά της Ιαπωνίας εντείνεται. Τον περασμένο Αύγουστο, μια Κινέζα θαυμάστρια των anime δήλωσε ότι συνελήφθη από την αστυνομία αφού πόζαρε για φωτογραφίες φορώντας το παραδοσιακό ιαπωνικό φόρεμα κιμονό στην ανατολική πόλη Suzhou.

Το περιστατικό αποτέλεσε αργότερα αντικείμενο ευρείας συζήτησης στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένους χρήστες να υποστηρίζουν ότι η εμφάνισή της ήταν αντιπατριωτική. Ένα παρόμοιο περιστατικό του 2019, κατά το οποίο οι φρουροί ασφαλείας του πανεπιστημίου βιντεοσκοπήθηκαν να επιτίθενται σε έναν άνδρα που φορούσε κιμονό, προκάλεσε επίσης έντονη διαδικτυακή συζήτηση στην Κίνα σχετικά με το εύκολα υποδαυλισμένο αντι-ιαπωνικό αίσθημα της χώρας.

Κάνοντας ανάρτηση στην κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, ένας άλλος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναρωτήθηκε αν θα επιτρέπονται τα κοστούμια, τα οποία περιέγραψε ως ενσάρκωση του «καπιταλισμού της Δύσης».


Πηγή