Σάββατο , 11 Μάιος 2024

Οι πιο επικίνδυνες και οι πιο ασφαλείς χώρες να επισκεφθεί κανείς το 2024

Το Νότιο Σουδάν, η Λιβύη και το Αφγανιστάν είναι μερικές από τις πιο επικίνδυνες χώρες για να επισκεφθεί κανείς το 2024.

Αυτό προκύπτει από έναν ετήσιο διαδραστικό χάρτη ο οποίος δείχνει πού είναι πιθανότερο να απειληθεί η ασφάλεια των ταξιδιωτών, με κριτήριο τον κίνδυνο εκδήλωσης πολιτικής βίας και κοινωνικών αναταραχών, τη μικροεγκληματικότητα, αλλά και -από φέτος- τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα ασφαλέστερα μέρη για να επισκεφθεί κανείς

Ανάμεσα στα ασφαλέστερα μέρη να επισκεφθεί κανείς είναι η Γροιλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο, με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας International SOS να αναφέρει ότι στις χώρες αυτές οι απειλές που σχετίζονται με την ασφάλεια είναι «ασήμαντες».

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν σε «ηθικό χρέος» 500 δισ. το χρόνο στις φτωχές, λέει η βραβευμένη με Νόμπελ Εστέρ Ντιφλό

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης κλέβονται τα περισσότερα αυτοκίνητα -Τι ισχύει για την Ελλάδα

Τα πιο επικίνδυνα με ακραία κίνδυνο ασφαλείας

Αντίθετα, χώρες όπως η Λιβύη, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Ουκρανία και το Ιράκ συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων για επίσκεψη, με τα έθνη αυτά να κατατάσσονται στις χώρες με «ακραίο» κίνδυνο ασφάλειας.

Η International SOS επεσήμανε ότι οι νέες και εξελισσόμενες συγκρούσεις στη Γάζα, στον Λίβανο, στην Ουκρανία και σε ολόκληρη την περιοχή Σαχέλ της Αφρικής οδήγησαν στην αύξηση του κινδύνου για τα εν λόγω έθνη.

Σε ό,τι αφορά την Κεντρική και Νότια Αμερική, οι χώρες στις οποίες κρίνεται υψηλός ο κίνδυνος για την ασφάλεια των ταξιδιωτών είναι η Βενεζουέλα, η Ονδούρα και η Αϊτή, ύστερα από συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας και των ταραχών.

Όσον αφορά την υγεία, στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ιατρικών προβλημάτων ή ασθενειών συγκαταλέγονται τα αφρικανικά έθνη Νίγηρας, Σουδάν, Λιβύη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σομαλία και Σιέρα Λεόνε.

Η Υεμένη χαρακτηρίστηκε, επίσης, χώρα υψηλού κινδύνου όσον αφορά την υγεία, μαζί με το Ιράκ, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα.

Στην άλλη πλευρά της κατάταξης, δηλαδή στα μέρη με χαμηλό κίνδυνο ασθένειας, τα περισσότερα από αυτά είναι στην Ευρώπη, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική και στη Χιλή.

Με τον χάρτη κινδύνου του 2024, η International SOS αναφέρει ότι στοχεύει να παρέχει μια «καλύτερη κατανόηση της ευρύτερης κατάστασης ασφαλείας σε χώρες από τις οποίες μπορεί να ταξιδεύουν ή να εργάζονται οι άνθρωποι».

Ο χάρτης «συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των Οργανισμών, ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσουν εξατομικευμένες λύσεις για τον μετριασμό των συγκεκριμένων κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει το εργατικό δυναμικό τους», επισημαίνει η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Η Sally Llewellyn, υπεύθυνη του τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας της International SOS, δήλωσε: «Για το επόμενο έτος οι γεωπολιτικές εντάσεις, η αναταραχή και η πολιτική αστάθεια αναμένεται να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο ότι το Σαχέλ, περιοχές της Μέσης Ανατολής και η Ουκρανία εντάσσονται στην κατηγορία “υψηλού” ή “ακραίου” κινδύνου ασφαλείας».

«Η International SOS συνεχίζει να υποστηρίζει τους Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, μεταξύ άλλων με την παροχή επαληθευμένων πληροφοριών και συμβουλών σχετικά με το πώς οι κίνδυνοι αυτοί θα επηρεάσουν το εργατικό δυναμικό τους, ή με την υποστήριξη εκκενώσεων όπου χρειάζεται».

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής

Φέτος, για πρώτη φορά, η International SOS συμπεριέλαβε μια κατηγορία που εστιάζει στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα έθνη όλου του κόσμου.

Η International SOS δήλωσε ότι διαπιστώνει «μια αυξανόμενη τάση στον αριθμό των προειδοποιήσεων σχετικά με το κλίμα που εκδίδονται για τους πελάτες, καθώς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία σε όλο τον κόσμο».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Ιταλία ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή θεωρείται «χαμηλός», αλλά σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Συρία ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός».

Ενώ ο κίνδυνος που ενέχει η κλιματική αλλαγή είναι «χαμηλός» για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η International SOS επεσήμανε πως ο καύσωνας «Κέρβερος» του φετινού καλοκαιριού προκάλεσε καταστροφές στην ήπειρο.

Οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν για μέρες τους 40 βαθμούς Κελσίου, με τους τουρίστες να λιποθυμούν στη Ρώμη λόγω της ζέστης.

Η International SOS ανέφερε ότι το 2023 εξέδωσε 80% περισσότερες ιατρικές ειδοποιήσεις που σχετίζονται με τους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής σε σύγκριση με το 2022. «Αυτό το στατιστικό στοιχείο αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα για τις επιχειρήσεις και τους ηγέτες τους», εξήγησε η εταιρεία.

Η δρ Irene Lai, υπεύθυνη του διεθνούς τομέα για την Υγεία της International SOS, δήλωσε: «Τα ακραία θερμικά φαινόμενα φέτος, με τον πρώτο καύσωνα “Κέρβερος” που έπληξε ποτέ την Ευρώπη, μπορεί να γίνουν κοινός τόπος.

Εκτός από τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στο ανθρώπινο σώμα, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία.

Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να μεριμνούν για αυτό, προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής και εργασίας μας με σκοπό την προστασία της υγείας, ενώ παράλληλα να λαμβάνουν μέτρα για την επιβράδυνση και τελικά την αντιστροφή της τάσης αύξησης της θερμοκρασίας».

Ο χάρτης κινδύνων για το 2024 εστιάζει, επίσης, στον «ιατρικό κίνδυνο» των ταξιδιών. Οι χώρες που χαρακτηρίζονται ως «πολύ υψηλού κινδύνου» είναι η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα, η Υεμένη και η Γάζα, μεταξύ άλλων.

Η International SOS υπογράμμισε, ωστόσο, ότι φέτος καταγράφεται αξιοσημείωτη μείωση του ιατρικού κινδύνου στη Βολιβία και στην Ακτή Ελεφαντοστού. Αυτό βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή βελτίωση της πρόσβασης των ανθρώπων σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη, ιδίως στις μεγάλες πόλεις των δύο αυτών χωρών.


Πηγή