Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Αποκαλυπτήρια και πέντε θολά σημεία για τις ασφαλιστικές εισφορές στα μπλοκάκια

Μεγάλη σύγχυση και έντονο προβληματισμό προκαλεί η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργάζονται με μπλοκάκι.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τη λειτουργία του Ε.Φ.Κ.Α., η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Στέλλα Βρακά μίλησε για τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί σχετικά με τα μπλοκάκια σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό.

Όπως ανέφερε, δημιουργείται ενιαία πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αναγγελίες συμβάσεων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής και ελέγχου αυτών, ώστε εύκολα να γνωρίζουν και οι δύο αντισυμβαλλόμενοι αλλά και οι υπάλληλοι της κοινωνικής ασφάλισης πότε θα καταβάλλονται εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 και πότε σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4387/2016.

Ωστόσο αυτή η ενιαία πλατφόρμα δημιουργεί πολύ σημαντικά ερωτήματα και βάζει νέα σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις εργαζομένων και εργοδοτών.

  • Το βασικό ερώτημα είναι πώς θα πειστεί ο εργοδότης να δηλώσει τον εργαζόμενο στην πλατφόρμα και έτσι να αναγκαστεί να πληρώνει το 13,3% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Άλλωστε ο γενικός κανόνας στην αγορά είναι οι προσλήψεις με μπλοκάκια για την αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες.
  • Ποιος θα είναι υποχρεωμένος να κάνει τη δήλωση στην πλατφόρμα για τα μπλοκάκια. Θα την κάνει μόνο ο εργοδότης ή και ο εργαζόμενος. Και βέβαια είναι άγνωστο τι θα συμβεί αν μόνο ο εργαζόμενος μπει στην πλατφόρμα.
  • Ποιος θα ελέγξει αν τελικά ο εργαζόμενος έχει περισσότερους από δύο εργοδότες και είναι όλοι δηλωμένοι στην πλατφόρμα.
  • Πώς θα διασφαλιστεί ότι το μπλοκάκι υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας και πότε πρόκειται για διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών όπως λέει ο νόμος Κατρούγκαλου.
  • Ποιος θα διασφαλίσει ότι ο εργοδότης δεν θα μειώσει τον μισθό του εργαζόμενου ώστε να «βγάλει» το 13,3% των ασφαλιστικών εισφορών που θα υποχρεωθεί να πληρώσει.

Η εγκύκλιος για τα μπλοκάκια που θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες θα κοινοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, για τους πρώτους έξι μήνες του 2017, οι εισφορές θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 και το αντίστοιχο εκκαθαριστικό του 2016.


Πηγή