Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Αποτίμηση του έργου για τα δύο χρόνια στο δημαρχείο Πειραιά από τον Μώραλη

Τα πεπραγμένα τα δύο τελευταίων ετών, από την θέση του δημάρχου Πειραιά, παρουσίασε ο Γιάννης Μώραλης χθες, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Ο δήμαρχος Πειραιά ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις χρόνιες παθογένειες του Δήμου τις οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ως δημοτική αρχή, εκφράζοντας μάλιστα το παράπονό του προς τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, οι οποίες δεν ασχολήθηκαν με τα σημαντικά προβλήματα του Πειραιά.

«Αντί να ασχολούμαστε με την υλοποίηση του προγράμματός μας, αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για να επιλύσουμε όλες τις παθογένειες και τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια» είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αδράνεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ώστε να αδειοδοτηθεί η δημοτική συγκοινωνία του Πειραιά, μίλησε για τους 62 πεζόδρομους οι οποίοι παραμένουν δρόμοι. Επίσης αναφέρθηκε στο Ωδείο Πειραιά, το οποίο για τέσσερα χρόνια λειτουργούσε χωρίς να πληρώνει τα μισθώματα.

Μίλησε εκτενώς για τις ανείσπρακτες οφειλές προς τον Δήμο, για τα χρέη από τα δημοτικά καταστήματα στην περιοχή γύρω από το δημαρχείο, που δεν έγιναν ποτέ ενέργειες να εισπραχθούν τα χρήματα αυτά. «Είμαστε υποχρεωμένοι ως δημοτική αρχή» τόνισε «να προβούμε στην είσπραξη αυτών των χρημάτων», ενώ λίγο αργότερα εξήγησε πως «δεν είναι κοινωνική πολιτική να μην εισπράττει ένας Δήμος αυτά τα οποία βεβαιώνει». Μίλησε επίσης για τις σχολικές επιτροπές στις οποίες δεν υπήρχε απολογισμός για το 2012, 2013 και 2014 και για άλλα πολλά ζητήματα που έπρεπε να διευθετήσουν.

Συνοψίζοντας, ο δήμαρχος Πειραιά μίλησε για όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα, τονίζοντας πως οι προτεραιότητες της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν ήταν οι σωστές, ενώ είπε πως για όλα αυτά δρομολογούνται λύσεις.

Μίλησε ακόμα και για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, του οποίου τον προϋπολογισμό τον «έριξαν» περίπου 40%, ενώ παράλληλα ανέβασαν την ποιότητα. «Εμείς σηκώσαμε ψηλά τον πήχη προεκλογικά και το κάναμε απόλυτα συνειδητά, διότι θέλαμε από την καθαρή πόλη που παραλάβαμε, να πάμε στον Πειραιά της ανάπτυξης, του τουριστικού προορισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού».

Ο Γιάννης Μώραλης στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις ανά τομέα που ανέλαβε η δημοτική αρχή. Μίλησε δηλαδή για την ανάπλαση και αναβάθμιση του Παραλιακού Μετώπου και Μικρολίμανου, για το νέο σχολικό συγκρότημα της Ραλλείου Σχολής -ένα ζήτημα που λύθηκε ύστερα από 44 χρόνια- για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ώστε να παραμείνουν τα δικαστήρια στην πόλη του Πειραιά.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση παιδικών χαρών, δικτύων κυκλοφορίας πεζών, χώρων πρασίνου αλλά και αθλητικών χώρων. Εξηγώντας για την κοινωνική πολιτική, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Pireus Sports Camp, τα δωρεάν αθλητικά camps σε δημοτικά γυμναστήρια, αλλά και για άλλες διάφορες δράσεις, όπως αυτές για τα παιδιά, τα σεμινάρια για γονείς και εργαζόμενους βρεφονηπιακών σταθμών, όπως επίσης και την αναβάθμιση των κέντρων «αγάπης και αλληλεγγύης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος Πειραιά στις απαλλαγές οικονομικά αδύναμων δημοτών, στη διανομή τροφίμων και άλλων ειδών στις ίδιες ομάδες, αλλά και τους χώρους φιλοξενίας αστέγων και κακοποιημένων γυναικών. Μίλησε επίσης για την αναβάθμιση των πολυιατρείων και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και το κοινωνικό φαρμακείο που έχει εξυπηρετήσει πάνω από 350 άτομα.

Ο δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς, όπως είπε, «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την πόλη». Έτσι αναφέρθηκε στην καθημερινή παρουσία και βοήθεια σε χιλιάδες πρόσφυγες στο λιμάνι, με τη διανομή τροφίμων, ειδών ρουχισμού, παροχή βασικών ιατρικών υπηρεσιών.

Ως προς τα οικονομικά, ο Γιάννης Μώραλης επεσήμανε πως κατάφερε να μειώσει το ετήσιο καταβληθέν Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα ακίνητα του Δήμου κατά 50%, το οποίο προήλθε κυρίως από την λύση μισθώσεων επτά ακινήτων, τα οποία δεν ήταν πλέον αναγκαία, καθώς και από τον εξορθολογισμό της διαχείρισης της περιουσίας.

Επιπλέον, υπήρξε αύξηση των εσόδων στα ταμεία με την απομάκρυνση παράνομων μικροπωλητών, στη θέση των οποίων ήλθαν άλλοι, νόμιμοι, πληρώνοντας τα απαραίτητα κόστη.

Φυσικά, η πλειονότητα των εσόδων προέρχεται από τον ΟΛΠ, όπου τα κέρδη ανέρχονται για τον Δήμο Πειραιά, αλλά και τους παραλιμένιους Δήμους στο 3,2% του τζίρου του ΟΛΠ, ενώ οι πρωτοβουλίες για την θαλάσσια ανάπτυξη, μέσω του τουρισμού και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ήδη, έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο Πειραιά, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπλαση εγκαταλελειμμένων ή υποβαθμισμένων περιοχών, με αποτέλεσμα για παράδειγμα η Τρούμπα να έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στέκια διασκέδασης στην Αττική.

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε πως ο ίδιος και το δημοτικό συμβούλιο θέλουν ο Πειραιάς να έχει όραμα, αυτό το μεγάλο λιμάνι, η έδρα του εφοπλισμού, η πόλη που έρχονται εκατομμύρια τουρίστες, να είναι ένας συγκοινωνιακός κόμβος, και αυτό πρόκειται να γίνει.


Πηγή