Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αυξητικές οι τάσεις στα λύματα 7 περιοχών -281% πάνω η Πάτρα, 239% το Ρέθυμνο και 118% το Ηράκλειο | ΕΛΛΑΔΑ

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα αστικά λύματα των επτά περιοχών, από τις δώδεκα που ελέγχθηκαν, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρεται στην ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα λύματα

Την εβδομάδα 10 έως 16 Ιανουαρίου 2022 παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3 έως 9 Ιανουαρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα (7/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ. Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία περιοχή (1/12) και σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις υπόλοιπες τέσσερις (4/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ.

Θωμαΐδης: Σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο στην Αττική, η επικράτηση της Όμικρον αγγίζει το 95%

Γιατί έχουμε τόσους νεκρούς καθημερινά -Πώς το εξηγεί ο Βατόπουλος

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +32% στον Βόλο μέχρι +281% στην Πάτρα.

Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό στη Λάρισα (+8%), στην Ξάνθη (-10%), στα Ιωάννινα (-6%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-6%).

Μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-31%).

Ακολουθεί ο πίνακας με την ποσοστιαία μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 10-16/01/22, σε σχέση με την εβδομάδα 03–09/01/22:

πίνακας λύματα 18/1/2022

Σημειώνεται πως τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων.

Επίσης, τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.


Πηγή