Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

«Βία κατά των γυναικών: Χρειάζεται επανάσταση» -Αποκλειστικά για την Ελλάδα στο iefimerida, το άρθρο της Επιτρόπου Ισότητας

Σε αποκλειστική δημοσίευση στην Ελλάδα, το iefimerida.gr φιλοξενεί σήμερα 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το άρθρο της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Ισότητα Χέλενα Ντάλι.

Βία κατά των γυναικών: Χρειάζεται επανάσταση

Γράφει η Χέλενα Ντάλι

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και η εξ οικείων βία αποτελούν ευρέως διαδεδομένη μάστιγα και εκδήλωση διακρίσεων κατά των γυναικών και των ευάλωτων μελών της οικογένειας. Πρόσφατη έρευνα της Eurostat έδειξε ότι έως και το 41 % των γυναικών έχουν υποστεί βία.  

Με την έναρξη ισχύος της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (στο εξής: Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), το 2014, τα συμβαλλόμενα στη σύμβαση κράτη έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της εθνικής νομοθεσίας και πολιτικής κατά της μάστιγας αυτής. 

Η ΕΕ υπέγραψε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης το 2017, αλλά η προσχώρηση παρέμεινε στάσιμη στο Συμβούλιο για αρκετά χρόνια. Αυτό άλλαξε πριν από τρεις εβδομάδες, όταν τελικά το Συμβούλιο την αποδέσμευσε και επιτάχυνε την προσχώρηση στη σύμβαση. Το επίτευγμα αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη βελτίωση των μέτρων αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας. 

Η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης διασφαλίζει ότι η ΕΕ τηρεί τα διεθνή πρότυπά της, προτείνει τη δική της ολοκληρωμένη νομοθεσία και ενσωματώνει τις υποχρεώσεις της Σύμβασης σε όλους τους τομείς πολιτικής της ΕΕ.

Σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας, η οποία συμπληρώνει τη Σύμβαση και καθιστά ολοκληρωμένο το νομικό μας πλαίσιο. Η εν λόγω νομοθετική πρόταση θεσπίζει κοινά ελάχιστα πρότυπα για όλα τα κράτη μέλη όσον αφορά την πρόληψη, την προστασία, τη στήριξη των θυμάτων, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τη συνεργασία και τον συντονισμό των υπηρεσιών. 

Προτείναμε την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής βίας, όπως ο μη συναινετικός διαμοιρασμός προσωπικών εικόνων, βίντεο και ηχητικών αρχείων, ή οι σχετικές απειλές, και της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Η αντιμετώπιση της βίας στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη στις μέρες μας, αφού πολλές πτυχές της ζωής μας έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις για την ελεύθερη συμμετοχή όλων σε ένα ασφαλές περιβάλλον. 

Η πρόταση ποινικοποιεί επίσης τον βιασμό, μέσω ενός ορισμού που βασίζεται στην έννοια της συγκατάθεσης για όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. 

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μαζί με τη νομοθετική μας πρόταση, μόλις εγκριθεί, θα θεσπίσει την υποχρέωση των κρατών μελών να εγκρίνουν στοχευμένα μέτρα για τις γυναίκες και τα κορίτσια, ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα να υποβάλλουν καταγγελίες ευκολότερα και σε υποστηρικτικό περιβάλλον. Τόσο η Σύμβαση όσο και η οδηγία θα ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να εντείνουν περαιτέρω τα προγράμματα πρόληψης και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες, καθορίζοντας ελάχιστους δείκτες αναφοράς για το σύνολο της επικράτειας της ΕΕ. 

Καθώς εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σκέφτομαι το σθένος των γυναικών που έχουν επιβιώσει από περιστατικά βίας, είτε εντός της ΕΕ, είτε εκείνων που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η περίπτωση των Ουκρανών γυναικών. Ή τις γυναίκες που ζουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως στην περίπτωση των Αφγανών και των Ιρανών, μεταξύ άλλων. 

Σκέφτομαι τις γυναίκες που αναγκάστηκαν να χτίσουν μια νέα ζωή, εγκαταλείποντας το σπίτι τους για πάντα, να βρουν νέα δουλειά, νέο σχολείο για τα παιδιά τους, με μεγάλη προσωπική θυσία για να ξεφύγουν από τους δράστες εξ οικείων βίας. 

Σκέφτομαι την αδικία και την αίσθηση απώλειας που βιώνουν πολλές γυναίκες όταν έρχονται αντιμέτωπες με την «επιλογή Χόμπσον»: να υποστούν τη βία ή να φύγουν χωρίς να γνωρίζουν πού θα τις οδηγήσει η ζωή.  

Σκέφτομαι τις πολυάριθμες ομάδες στήριξης που βασίζονται στο ανεκτίμητο έργο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και τη γυναικεία αδελφοσύνη και την ενδυνάμωση που προκύπτουν. 

Προσβλέπω στα κράτη μέλη για σταθερότητα και ενότητα στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας και τα καλώ να συμπληρώσουν το νομοθετικό πλαίσιο ολοκληρώνοντας την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και εγκρίνοντας την πρόταση οδηγίας της ΕΕ. 

Για να είμαστε αποτελεσματικοί, πρέπει να εντείνουμε την αντίδρασή μας σε αυτή τη μορφή βίας. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση για τις γυναίκες και τα κορίτσια επιδεινώθηκε με την εμφάνιση νέων κινδύνων, όπως η εξάπλωση της διαδικτυακής βίας. 

Η πρόοδος όσον αφορά την ισότητα των φύλων δεν είναι ούτε αναπόφευκτη ούτε μη αναστρέψιμη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να υπαναχωρήσουμε ή να αρκεστούμε σε ημίμετρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ήττα.

Η νομοθεσία από μόνη της δεν θα έχει αποτέλεσμα. Για να βγούμε νικήτριες, χρειαζόμαστε μια επανάσταση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον μισογυνισμό στα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης, τις αστυνομικές δυνάμεις, τα εκπαιδευτικά συστήματα, τα μέσα ενημέρωσης και τα σπίτια μας.

Πρέπει να επιφέρουμε μια αλλαγή νοοτροπίας, όπου άνδρες και αγόρια διδάσκονται να μην καταφεύγουν στη βία, ενώ οι γυναίκες και τα κορίτσια διδάσκονται να είναι ανεξάρτητες και να απομακρύνονται από τέτοιες καταστάσεις. Η φράση «Τα αγόρια θα είναι πάντα αγόρια» είναι απαράδεκτη. 

Η ισότητα των φύλων θα επιτευχθεί μόνο την ημέρα που θα είμαστε όλοι μέρος της προώθησης και της διατήρησής της. 


Πηγή