Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Βίντεο τρόμου από τη γιγάντια άσκηση της Κίνας με πραγματικά πυρά στα 12 μίλια από τις ακτές της Ταϊβάν

Η Κίνα ξεκίνησε τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ γύρω από την Ταϊβάν, ενώ μόλις ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.

Πρόκειται για άσκηση γιγαντιαίου βεληνεκούς, με κινητοποίηση τεράστιου αριθμού δυνάμεων και χρήση αληθινών πυρών γύρω από την Ταϊβάν -μόλις 12 μίλια μακριά και τα κινεζικά πολεμικά πλοία περικυκλώνουν το νησί με πυραύλους που πρόκειται να εκτοξευθούν από πάνω του για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης.

Η
Κίνα ρίχνει ολόκληρο το οπλοστάσιό της

Το Πεκίνο άνοιξε πυρ με βαλλιστικούς πυραύλους γύρω στις 2 το μεσημέρι τοπική ώρα, που διέσχισαν τα στενά της Ταϊβάν και προσγειώθηκαν σε ύδατα στα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά του νησιού, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊπέι, καθώς βίντεο που κυκλοφόρησαν από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν την εκτόξευση των πυραύλων.

Υπερηχητικά βλήματα πρόκειται επίσης να συμπεριληφθούν στις ασκήσεις, ανεβάζοντας την αγωνία στα ύψη, καθώς πρόκειται για όπλα μαζικής καταστροφής.

Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή και πρόκειται να περιλαμβάνουν πτήσεις μαχητικών stealth J-20, βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας και τις πιο σύγχρονες κορβέτες και αντιτορπιλικά της Κίνας, όπως λένε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ως πρόβα εισβολής. Τα δύο αεροπλανοφόρα του Πεκίνου -το Liaoning και το Shandong- έχουν επίσης λάβει θέσεις κοντά.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση -Ένας λάθος υπολογισμός αρκεί για να ξεφύγει η κατάσταση

Οι υπουργοί Εξωτερικών από την ομάδα εθνών της ASEAN, που μοιράζονται τον ανατολικό Ειρηνικό με την Κίνα και την Ταϊβάν, έκαναν έκκληση σήμερα για «αυτοσυγκράτηση», λέγοντας ότι τα πολεμικά παιχνίδια «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμούς, σοβαρή αντιπαράθεση, ανοιχτές συγκρούσεις και απρόβλεπτες συνέπειες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων».

Οι αμερικανικές δυνάμεις -συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Ronald Raegan, που προπορεύεται με τον Στόλο του Ειρηνικού- πιστεύεται ότι βρίσκονται κοντά, ενώ κατασκοπευτικά αεροπλάνα παρακολούθησης πυραύλων έχουν σταλεί στην ευρύτερη περιοχή διεξαγωγής των ασκήσεων.

Ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε τις ασκήσεις, οργισμένος για το ταξίδι της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, καθιστώντας την τον πιο υψηλόβαθμο πολιτικό που έχει επισκεφθεί την Ταϊβάν από το 1997.

Πρόβα «τζενεράλε» ενός πολέμου Κίνας-Ταϊβάν

Η κρατική εφημερίδα της Κίνας «Global Times» ανέφερε ότι οι ζώνες αποκλεισμού των ασκήσεων έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείουν όλα τα κύρια λιμάνια του νησιού, κάτι που πιθανότατα θα ήταν το σχέδιο μάχης, εάν το Πεκίνο πραγματοποιούσε εισβολή.

Ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με έναν «στρατιωτικό εμπειρογνώμονα» που επικαλούνται οι «Times», είπε ότι οι «περιεκτικές και εξαιρετικά στοχευμένες» επιχειρήσεις έδειξαν «την αποφασιστικότητα να επιλυθεί το ζήτημα της Ταϊβάν μια για πάντα».

«Σε περίπτωση μελλοντικής στρατιωτικής σύγκρουσης, είναι πιθανό τα επιχειρησιακά σχέδια που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή να μεταφραστούν απευθείας σε επιχειρήσεις μάχης», πρόσθεσε.

«Σημαίνει ότι το σχέδιο μάχης μας έχει γίνει σαφές στις Αρχές των ΗΠΑ και της Ταϊβάν και είμαστε αρκετά σίγουροι για να τις ενημερώσουμε για τις συνέπειες περαιτέρω πρόκλησης με αυτόν τον τρόπο», προειδοποίησε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από τους «Times».

«Έξι μεγάλες περιοχές γύρω από το νησί έχουν επιλεγεί γι’ αυτήν την πραγματική άσκηση μάχης και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πλοία και αεροσκάφη δεν θα πρέπει να εισέρχονται στα σχετικά ύδατα και εναέριους χώρους», ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CCTV.

«Είναι η πρώτη φορά που ο PLA θα εκτοξεύσει πραγματικά πυρά μεγάλου βεληνεκούς κατά μήκος των στενών της Ταϊβάν» ανέφερε η «Global Times», χρησιμοποιώντας το επίσημο όνομα του κινεζικού στρατού, Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA).

Σε επιφυλακή η Ταϊβάν

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις ασκήσεις και ότι το νησί είναι προετοιμασμένο για σύγκρουση, αλλά δεν θα το επιδιώξει.

Η Ταϊβάν έχει περιγράψει τις ασκήσεις ως «μια παράλογη κίνηση αμφισβήτησης της διεθνούς τάξης». Mάλιστα, οι λιμενικές αρχές της Ταϊβάν εξέδωσαν προειδοποιήσεις από χθες στα πλοία να αποφύγουν τις περιοχές που χρησιμοποιούνται για τις κινεζικές ασκήσεις.

Οικονομική ασφυξία με διεθνή αντίκτυπο μπορεί να προκαλέσει μια διακοπή στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ταϊβάν

Ακόμη και μια μικρή διακοπή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, που έχει ήδη χτυπηθεί από την πανδημία Covid-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα μπορούσε να αποδειχθεί ζημιογόνα, επισημαίνει η «Daily Mail».

«Οι προγραμματισμένες ασκήσεις με πραγματικά πυρά της Κίνας πραγματοποιούνται σε μια απίστευτα πολυσύχναστη πλωτή οδό», έγραψε σε ένα σημείωμα ο Νικ Μάρο, επικεφαλής αναλυτής του Economist Intelligence Unit για το παγκόσμιο εμπόριο.

«Το κλείσιμο αυτών των οδών μεταφοράς -έστω και προσωρινά- έχει συνέπειες όχι μόνο για την Ταϊβάν, αλλά και για τις εμπορικές ροές που συνδέονται με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα».

Ωστόσο, αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες με τις οποίες επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο είπαν ότι περίμεναν να δουν τον αντίκτυπο των ασκήσεων πριν από την αλλαγή του δρομολογίου. Άλλοι είπαν ότι θα τηρήσουν το πρόγραμμά τους, ενώ η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα ρευστή, γεγονός που δεν ευνοεί την εμπορική δραστηριότητα.

 Πηγή: Twittrer
Πηγή: Twittrer

«Μπλόκο» και από αέρος

Οι ασκήσεις έχουν επίσης χτυπήσει αεροπορικά δρομολόγια. Τις τελευταίες δύο ημέρες, περισσότερες από 400 πτήσεις ακυρώθηκαν στα μεγάλα αεροδρόμια της Φουτζιάν, της κινεζικής επαρχίας που βρίσκεται πιο κοντά στην Ταϊβάν, σηματοδοτώντας ότι ο εναέριος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον στρατό.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊβάν είπε ότι οι ασκήσεις θα διαταράξουν 18 διεθνείς διαδρομές που διέρχονται από τον FIR της Ταϊπέι.

Το Πεκίνο ρίχνει την ευθύνη της κλιμάκωσης στις ΗΠΑ

Το Πεκίνο υπερασπίστηκε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις ως «απαραίτητες και δίκαιες», επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κλιμάκωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

«Στη σημερινή αντιπαράθεση γύρω από την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι προβοκάτορες, η Κίνα είναι το θύμα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σε τακτική ενημέρωση την Τετάρτη.

«Εάν οι δυνάμεις της Ταϊβάν έρθουν σε επαφή με τον PLA επίτηδες και πυροδοτήσουν κατά λάθος, ο PLA θα λάβει αυστηρά αντίμετρα και όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την ταϊβανέζικη πλευρά», είπε η πηγή.

Τα 23.000.000 πολιτών της Ταϊβάν ζουν εδώ και καιρό με την πιθανότητα εισβολής, αλλά αυτή η απειλή έχει ενταθεί υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πιο ισχυρό ηγέτη της Κίνας εδώ και μια γενιά, σημειώνει η «Daily Mail».


Πηγή