Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Βαθιά ανησυχία» εκφράζει σύμβουλος του Μπάιντεν για τον Φατάχ, που συνεχίζει την απεργία πείνας στην Αίγυπτο

Ο σύμβουλος του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για πολιτικό κρατούμενο στην Αίγυπτο, ο οποίος κάνει απεργία πείνας εδώ και μήνες, λίγο πριν μεταβεί εκεί ο Τζο Μπάιντεν για το Cop27.

«Είχαμε επαφή υψηλού επιπέδου με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για το θέμα, ανησυχούμε βαθύτατα. Θα θέλαμε (ο Φάταχ) να αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν, την παραμονή της αναχώρησης του τελευταίου για την 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στην Αίγυπτο.

Μπάιντεν: Τα σχέδιά του για COP27, ASEAN, G20 -Μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

Αίγυπτος: Οι αρχές δεν επιτρέπουν στον δικηγόρο του Αλάα Άμπντελ Φάταχ να τον επισκεφθεί

Αίγυπτος: Φυσιολογικές όλες οι ζωτικές λειτουργίες του πολιτικού κρατούμενου

Νωρίτερα σήμερα, η αιγυπτιακή εισαγγελία δήλωσε ότι «όλες οι ζωτικές λειτουργίες» του πολιτικού κρατούμενου Αλάα Αμπντελ Φάταχ «είναι φυσιολογικές» και ότι η υγεία του Φάταχ είναι σε «καλή κατάσταση», επτά μήνες αφότου ο φυλακισμένος άρχισε απεργία πείνας, σύμφωνα με τους οικείους του.

Ο «μπλόγκερ υπέρ της δημοκρατίας», την απελευθέρωση του οποίου ζήτησαν αρκετές κυβερνήσεις, «δεν χρειάζεται να μεταφερθεί σε νοσοκομείο», πρόσθεσε η εισαγγελία σε ανακοίνωση, η οποία αμφισβήτησε την απεργία πείνας του ακτιβιστή.

Οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι ο Φάταχ, ο οποίος από την Κυριακή «δεν πίνει ούτε νερό, μπορεί να επιβιώσει λίγες ημέρες, εκτός αν τραφεί δια της βίας».


Πηγή