Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα είναι παρίας της διεθνούς κοινότητας στο προσφυγικό

Αιχμές για κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό άφησε ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κάνοντας λόγο για μία κατάσταση με «οσμή σκανδάλου» και με «κατασπατάληση πόρων και ύποπτων συναλλαγών» που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

Σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, μετά την επίσκεψή σε Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ο κ.Βαρβιτσιώτης μίλησε για εκταμίευση 112 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για το προσφυγικό, «χωρίς διαγωνισμούς και διαφανείς διεργασίες και με απευθείας αναθέσεις».

«Εχει καταστεί η Ελλάδα ο παρίας της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με το προσφυγικό, με την κυβέρνηση να έχει εφαρμόσει μια πολιτική μόνιμης εγκατάστασης όσων μένουν στην χώρα. Την ίδια στιγμή βέβαια που η κυβέρνηση μιλάει για περίσσευμα ανθρωπιάς, σε κανέναν χώρο φιλοξενίας δεν υπάρχουν επαρκείς συνθήκες υγιεινής, κανονισμοί λειτουργίας και διαδικασίες συστηματικής ενσωμάτωσης για τους ανθρώπους αυτούς», τόνισε ο κ.Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας, ότι κατά την επίσκεψή του στον χώρο φιλοξενίας, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε ότι το 30% των φιλοξενούμενων, διαμένει σε σκηνές. «Οι κακές, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους χώρους, αποτελούν την κορωνίδα της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αύξηση των προσφυγικών ροών από τον Έβρο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν απροετοίμαστη, ξεκαθαρίζοντας ότι μέλημα της ΝΔ, για τη διαχείριση του ζητήματος, αποτελούν «η ασφάλεια των συνόρων, οι συνθήκες ανθρωπιάς και ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών».

«Πρέπει να είναι σαφές το μήνυμα ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και ότι δεν αντέχει η χώρα άλλους πρόσφυγες και μετανάστες», είπε. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Βαρβιτσιώτης, τόνισε, ότι πρέπει η FRONTEX να αποκτήσει «σαφείς κανόνες εμπλοκής», η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει ενεργό ρόλο στο προσφυγικό και να μη λειτουργεί «καμία ΜΚΟ μέσα σε χώρους φιλοξενίας χωρίς να είναι καταγεγραμμένη σε σχετικά μητρώα».

«1,6 δις ευρώ και 60.000 άνθρωποι, αυτή είναι η άσκηση που καλείται να λύσει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του θέματος», ανέφερε. Όσο για το γεγονός ότι άλλες χώρες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες, υποστήριξε ότι «η Ευρώπη απέκτησε φράκτες με την πολιτική των ανοικτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ και εξαιτίας αυτής της πολιτικής, υπήρξε άνοδος της ακροδεξιάς».

localStorage.clear();


Πηγή