Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Βαρουφάκης: Τι μου είπε ο Σόιμπλε για την Ελλάδα και το ευρώ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης προέβλεψε, σε συνέντευξή του, στην εκπομπή Checkpoint του ALPHA ότι «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει να υπογράψει ένα 4ο μνημόνιο».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «το 3ο μνημόνιο ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει και ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ. Ο Σόιμπλε μου είπε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση που να μπορεί να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ… Το πρώτο μνημόνιο βούλιαξε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, έσωσε όμως τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες».

Αναφερόμενος στα σχέδια κοπής εθνικού νομίσματος στη Ρωσία δήλωσε ότι «δεν υπήρχε σχέδιο να τυπώσουμε δραχμή στη Ρωσία».

Ο Βαρουφάκης τόνισε, επίσης, πως για να απελευθερωθεί  η Ελλάδα από το χρέος χρειάζεται ένα μετριοπαθές πρόγραμμα,  το οποίο μπορούσε να υποστηριχθεί στη βάση λογικών επιχειρημάτων. «Έπρεπε να πούμε δεν υπογράφουμε, θα κουρέψουμε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας περιγράφει και όσα συνέβησαν στη Ρίγα στις 26 Απριλίου του 2015, όπου, υπήρξε, όπως υποστηρίζει , ειλημμένη απόφαση για την  απομόνωση της Ελλάδας μέσω εκείνου, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να του αφαιρέσει τη διαπραγμάτευση, ενώ για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ανέφερε πως «είχαμε ένα κοινό μέτωπο. Εδώ και ενάμισι χρόνο κάνει πράγματα που δεν δικαιολογούνται. Δεν έχω επικοινωνία μαζί του».


Πηγή