Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Βερέμης: Η εκλογή Τραμπ ήταν έκφραση των «ψεκασμένων»

Η εκλογή Τραμπ ήταν η έκφραση του θυμωμένου, απόβλητου από το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, Αμερικανού, που βρίσκει έρεισμα στον λόγο του λαϊκισμού, δήλωσε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βαθύς γνώστης των αμερικανικών πραγμάτων Θάνος Βερέμης, προσθέτοντας πως αναμένει ότι το ακραίο πρόγραμμα του Ρεπουμπλικανού προέδρου θα μείνει στο τέλος ανεφάρμοστο.

Ο κ. Βερέμης ερωτηθείς τι μπορούμε να περιμένουμε από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ επισήμανε πως πρέπει να περιμένουμε τη σύνθεση της κυβέρνησης Τραμπ, επισημαίνοντας την πιθανότητα να είναι «κι ένας ελληνοαμερικανός ναύαρχος, οπότε θα μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλό. Αν όχι θα υπομείνουμε με τη σοφία των χρόνων το αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Δεν ήταν έκπληξη»το αποτέλεσμα, τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «εξέφρασε τους απογοητευμένους, τους τσαντισμένους Αμερικανούς των χαμηλών εισοδημάτων, τα λευκά σκουπίδια όπως συνηθίζουμε να τους ονομάζουμε, εκείνους τους Κεντροαμερικανούς εγκαταλελειμμένους από το σύστημα, τους Νότιους αποσυνάγωγους, όλους αυτούς που ψήφιζαν με γνώμονα το θυμικό, ενάντια στα ορθολογικά πλαίσια, που προτιμούν τα λαϊκιστικά συνθήματα, όλους αυτούς τους «ψεκασμένους», όπως θα λέγαμε κατ’ αναλογίαν με τους δικούς μας, όλους εκείνους που τώρα τι έχουν κατά νου, δε γνωρίζουμε. Είναι εκείνοι που θέλουν δικαιοσύνη, προσοχή, και είπαν “τώρα θα σας δείξουμε εμείς” και με την ψήφο τους τιμώρησαν τούτη την αδιαφορία».

«Το ζήτημα τώρα είναι πως το αποτέλεσμα άφησε την Αμερική βαθιά διχασμένη. Τώρα υπάρχουν δύο κόσμοι, αφ’ ενός οι Τραμπικοί κι αφ’ ετέρου οι Κλιντονικοί, από τη μία οι επαναστατημένοι δεξιοί ριζοσπάστες, γιατί στις ΗΠΑ δεν υπάρχει Αριστερά όπως την εννοούμε εμείς και από την άλλη εκείνοι που εκφράζουν και ταυτίζονται με το κατεστημένο», τόνισε ο κ. Βερέμης.

Στην παρατήρηση πως πολλοί εκ των δημοκρατικών ψηφοφόρων, μολονότι δυσαρεστημένοι με το σύστημα ψήφισαν την Χίλαρι Κλίντον ως το μη χείρον βέλτιστον, ο κος Βερέμης δήλωσε στο ΑΠΕ πως «στην Αμερική, παραδοσιακά ψηφίζουν τη μέση λύση, όμως βλέπουμε πως τη φορά αυτή κέρδισε ένας ακραίος. Αυτό φανερώνει πως αλλάζει η κοινωνία, πως η μάζα κινείται προς τον λαϊκισμό. Όμως τούτο πως θεραπεύεται; Ανθρώπους με τέτοιες πεποιθήσεις δύσκολα μπορείς να τους προβλέψεις και να τους χειρισθείς».

Στην ερώτηση του Πρακτορείου μήπως αυτή η ροπή του αμερικανικού εκλογικού σώματος προς έναν ακροδεξιό αντισυστημισμό, μπορεί να επηρεάσει τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τάσεις, ο κος Βερέμης δήλωσε: «Δεν είναι το ίδιο. Ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία είναι μία πλάκα, ένα καλαμπούρι, όσοι τον ψηφίζουν θέλουν να δηλώσουν την απαξίωση της καθεστηκυίας τάξης με όπλο την καζούρα, δεν είναι θυμωμένοι… Με εκείνον που ίσως έχει τα ίδια χαρακτηριστικά το φαινόμενο Τραμπ είναι ίσως στη Γαλλία με τη Λεπέν».

Στην παρατήρηση σχετικά με την ύπαρξη φαινομένων όπως η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία, ο κος Βερέμης τόνισε πως η Λέγκα έχει «ως απώτερο σκοπό να διχοτομήσει την Ιταλία, σε μία χώρα στα πρότυπα της δυτικής Ευρώπης και στην άλλη των ανεπρόκοπων του Νότου», ενώ στην περίπτωση Τραμπ, αυτός θέλει να αναδιανείμει τη σφαίρα εξουσίας και «θέλει να φτιάξει τη βάση εξουσίας στον λαϊκισμό».

Όσον αφορά την παρατήρηση ότι ο Τραμπ δεν διαθέτει συμβούλους κι ερείσματα στην καθεστηκυία πολιτική τάξη κι επομένως μπορεί να αποδειχθεί απρόβλεπτος, ο κος Βερέμης τόνισε πως «στην Αμερική το σύστημα είναι δυνατό, εκεί η Γερουσία, το Κογκρέσο, ασκούν ασφυκτικό έλεγχο μέσω του check and balance (έλεγχος κι εξισορρόπηση)» και μειώνουν την πιθανή απολυταρχία ενός προέδρου.

Ο κος Βερέμης δήλωσε επίσης ότι «για τη δική μας τη χώρα δεν μπορώ να ξέρω αν η ρήξη με την πολιτική του Ομπάμα θα σημάνει κάτι, αλλά το βέβαιον είναι πως για τη γενικότερη λειτουργία της Αμερικής αυτό θα σημάνει πολλά. Πρώτον θα σημάνει την κατάργηση των επιτευγμάτων του Ομπάμα, όπως το κοινωνικό του πρόγραμμα ObamaCare. Επίσης, καταστρέφει και τον άλλο πυλώνα της επιτυχημένης πολιτικής του Ομπάμα που είναι η επίλυση διαφορών με τον Ιράν και με κίνδυνο να ξαναρχίσει κι άλλο πανηγύρι, που δεν ξέρουμε που μπορεί αυτό να οδηγήσει. Γιατί το Ιράν είναι αντίπαλος κι εξισορροπητής της πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας στο Ισλάμ, ενώ με την παρέμβασή του ελέγχει κι εξισορροπεί το Isis και τους σουνίτες ριζοσπάστες στη Μέση Ανατολή. Και αυτή η δυνητική ρήξη είναι επικίνδυνη».

Ο κ. Βερέμης αναφερόμενος στη στάση Τραμπ έναντι της Ρωσίας εκτίμησε ότι «δεν νομίζω να του κοστίζει να τα βρει με τη Ρωσία, ή να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας, ή ακόμη να βοηθήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία, αρκεί να του δώσει κάτι η Ρωσία, να εκμαιεύσει κάποιες παραχωρήσεις. Βέβαια, η Ευρώπη βλέπει με άλλο μάτι την Ουκρανία, θεωρεί πως αυτή είναι δική της υπόθεση, και δεν θέλει διαίρεση, σε μία ρωσική Ουκρανία και σε μία άλλη προσαρτημένη στη Δύση κι ενδεχομένως θα διαπραγματευθεί προς αυτήν την κατεύθυνση».


Πηγή