Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Με τις ψήφους της ΝΔ ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Κατά του νομοσχεδίου με πλήρη τίτλο «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στο δημόσιο τομέα», επί της αρχής, δήλωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Επειδή δημοσιεύθηκαν και δύο δημοσκοπήσεις σήμερα. Και όντως, αγάλι αγάλι έρχονται οι εκλογές, εγώ σας εύχομαι να συνεχίσετε έτσι ακριβώς, σε όλους. Η ευχή μου είναι να πηγαίνετε έτσι. Αύξηση της ΝΔ και στις δύο δημοσκοπήσεις, αύξηση της διαφοράς, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πτώση του ΠΑΣΟΚ με την αντιπολιτευτική γραμμή που έχει. Έχουμε ακόμα δύο μήνες.

Τι προβλέπει ο νέος μηχανισμός Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης -«Στόχος να ξεμπερδέψει το κουβάρι των αρμοδιοτήτων»

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση» – Οι θέσεις των εισηγητών των κομμάτων

Νομίζω πηγαίνετε εξαιρετικά καλά και τα αποτελέσματα στις κάλπες όλοι θα τα περιμένουμε με αγωνία, εκείνο το ωραίο απόγευμα, που θα παρακολουθούμε τα exit polls στις τηλεοράσεις μας και είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν τη σωστή κατεύθυνση που θα είναι η εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για μια ακόμη τετραετία», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, λίγο προτού πέσει η αυλαία της συζήτησης.

Σε σχέση με τον μηχανισμό της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι πλέον με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, με τεκμηριωμένα στοιχεία, θα διαπιστώνονται οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και ότι ο μηχανισμός θα λειτουργεί σε μόνιμη και διαρκή βάση.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση θα είναι οι αρμοδιότητες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η διαχείριση των υδάτων και οι σχέσεις, ανάμεσα στην αποκεντρωμένη και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

«Δεν θα περιμένουμε την πλήρη λειτουργία του συστήματος, προκειμένου να αρχίσουμε να εργαζόμαστε. Θα βελτιώσει πολύ την απόδοση του συστήματος της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης το πληροφοριακό σύστημα, εμείς όμως θα εργαστούμε στα τρία πεδία αυτά πεδία», είπε ο κ. Βορίδης.

Βουλή: Τι ψήφισαν τα κόμματα στις τροπολογίες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Ομόφωνα δεκτή έγινε η τροπολογία για τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Υπέρ της τροπολογίας για την κυβερνησιμότητα στους δήμους δήλωσε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών».

Την τροπολογία για την διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, για το έτος 2023, ψήφισε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Βορίδης: Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να καταρρεύσει η τοπική αυτοδιοίκηση, με τους πειραματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην τροπολογία για την κυβερνησιμότητα στους δήμους, κατ’ εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. «Αν μετά από ένα μήνα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα κυβερνησιμότητας, τι πρέπει να κάνουμε; Να περιμένουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές; Και σε αυτό το διάστημα να γίνεται χάος στην τοπική αυτοδιοίκηση; Για να ακούσω τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν», είπε ο κ. Βορίδης.

Εν συνεχεία ξεκαθάρισε: «Είμαι σε πλήρη συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και είναι σε απόλυτη συνεννόηση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Θα παρακολουθούμε, με κάθε λεπτομέρεια, το πώς εξελίσσεται αυτή η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, που κάνουμε προς συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ. Αν διαπιστώσουμε δυσλειτουργίες, στην αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σας το λέω από τώρα, θα τις ξαναμεταφέρω τις αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, σεβόμενος τη σκέψη του ΣτΕ: για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Είναι προφανές, επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών, ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να καταρρεύσει η τοπική αυτοδιοίκηση, επειδή «έκανε πειραματισμούς ο ΣΥΡΙΖΑ, με την απλή αναλογική».

Σε σχέση με την τροπολογία για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάκης Βορίδης είπε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μια δέσμευσή της, κατ’ εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, που ήθελε να ρυθμιστεί το ζήτημα με τον συγκεκριμένο τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Για τους 163 εργαζόμενους που μένουν εκτός της πρόνοιας της τροπολογίας, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι πολλοί εξ αυτών δεν έχουν καθόλου τυπικά προσόντα, ορισμένοι δεν έχουν μόρια και επομένως ρύθμιση νομική που να μπορεί να καλύψει το συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι ορατή.


Πηγή