Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
«Βρετανία και ΕΕ παραπατάνε προς ένα άτακτο Brexit»

«Βρετανία και ΕΕ παραπατάνε προς ένα άτακτο Brexit»

Η νέα απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης που έκλεισαν η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί σε χάος, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο επικεφαλής του Συνδέσμου των Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK), ο Έρικ Σβάιτσερ.

«Το χάος πλέον είναι απόλυτο», έκρινε ο Σβάιτσερ. «Αυτό σημαίνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη παραπατάνε τώρα προς μια μη συντεταγμένη αποχώρηση [της Βρετανίας] από την ΕΕ», πρόσθεσε.

Όλες οι εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν επειγόντως για αυτό το σενάριο, επισήμανε.

«Σε μόλις μερικές ημέρες, απειλούμαστε να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλή γραφειοκρατία που συνδέεται με το Brexit και την κατεδάφιση των αλυσίδων εφοδιασμού στις οποίες εμπλέκεται το ΗΒ», εξήγησε ο Σβάιτσερ, απηχώντας τις προειδοποιήσεις πολλών ακόμη παραγόντων της βιομηχανίας και του εμπορίου στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

«Επιπλέον, οι γερμανικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν δεκάδες εκατομμύρια τελωνειακές διαδικασίες και δαπάνες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τελωνειακούς δασμούς σε ετήσια βάση», συμπλήρωσε.

Ειδικά οι εταιρείες του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, που βασίζονται σε παραδόσεις εξαρτημάτων και ανταλλακτικών από τη μια χώρα στην άλλη, εκφράζουν έντονη ανησυχία για την προοπτική του λεγόμενου «σκληρού» Μπρέξιτ, όπως και η Airbus, τμήματα των αεροσκαφών της οποίας, όπως τα φτερά, κατασκευάζονται στη Βρετανία.

Ο DIHK εκπροσωπεί 79 γερμανικά βιομηχανικά και εμπορικά επιμελητήρια. Εδρεύει στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή