Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Βρετανία: Οι πρώτες αντιδράσεις στην ομιλία Σούνακ -«Ξύλινος, μιλούσε σαν ρομπότ, θα χρειαστούμε νέο μαρούλι»

Ποικίλα σχόλια δέχτηκε η πρώτη ομιλία του Ρίσι Σούνακ ως επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία.

Η σύντομη ομιλία του Σούνακ, που αποτέλεσε μάλιστα την πρώτη δημόσια ομιλία του όχι μόνο από όταν έγινε ηγέτης των Τόρηδων, αλλά και από την παραίτηση της Λιζ Τρας, οδήγησε σε έντονο σχολιασμό από ΜΜΕ αλλά και χρήστες των social media.

Πώς θα κυβερνήσει ο Σούνακ τη Βρετανία: Οι θέσεις του νέου πρωθυπουργού για Brexit, οικονομία, άμυνα, διεθνή

Οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις του Ρίσι Σούνακ: Θα σας υπηρετήσω με ακεραιότητα και ταπεινότητα

Η ομιλία Σούνακ:

Τι είπαν βρετανικά ΜΜΕ για την πρώτη ομιλία του Ρίσι Σούνακ

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» έγραψε, αφού ο Σούνακ απηύθυνε την πρώτη ομιλία του: «Αυτό οριακά μπορεί να θεωρηθεί ομιλία. Ο τρόπος που μίλησε ο Σούνακ ήταν ξύλινος και το περιεχόμενο δεν ξεπέρασε το κλισέ. Αλλά ο φόρος τιμής του στην Τρας ήταν γενναιόδωρος και η αναφορά του στην “ακεραιότητα και ταπεινότητα” υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να θέλει να δείξει ότι σηματοδοτεί μια αποχώρηση από τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς και από την Τρας».

Η ανταπόκριση του «Sky News» χαρακτήρισε τον Σούνακ, με αφορμή την πρώτη αυτή ομιλία του, ως «πολιτικό ρομπότ».

«Φάνηκε ότι ο κύριος Σουνάκ διάβαζε από αυτόματο υποβολές – και σταμάτησε για μια ελαφρώς αμήχανη παύση στο τέλος της δήλωσής του. Η σύντομη ομιλία του Σουνάκ ήταν σαν να παρακολουθείς ένα πολιτικό ρομπότ», ανέφερε το δίκτυο «Sky News» και τόνισε ότι ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών θα αναγκαστεί στο μέλλον, με τον νέο του ρόλο, να «μπει στα φώτα της δημοσιότητας», αφού δεν θα έχει τον Μπόρις Τζόνσον για «ανθρώπινη ασπίδα».

Το «Sky News» προσθέτει: [Ο Ρίσι Σούνακ] «Θα πρέπει να δείξει τον χαρακτήρα του λίγο περισσότερο».

Η «Daily Mirror», από τη μεριά της, έγραψε: «Η πρώτη ομιλία του Ρίσι Σούνακ αφού επιβεβαιώθηκε ότι θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός τελείωσε μέσα σε 90 δευτερόλεπτα -αλλά και πάλι βρήκε χρόνο για μια απίστευτα αμήχανη παύση αφού σταμάτησε να μιλά.

Παράλληλα, η «The Mirror» πραγματοποιεί διαδικτυακή δημοσκόπηση στο Twitter, στην οποία απευθύνει το εξής ερώτημα: «Αισθάνεστε αισιόδοξοι με τον Ρίσι Σούνακ ως νέο πρωθυπουργό;»

Λίγο πριν τις 20:00, καθώς έχον ψηφίσει 1.400 χρήστες της πλατφόρμας, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • Ναι: 25.9%
  • Όχι, να γίνουν γενικές εκλογές τώρα: 64.7%
  • Δεν είμαι σίγουρος: 9.3%

«Πάρτι» στο Twitter για τον «ρομποτικό» Σούνακ

Τα σχόλια στο Twitter δεν χαρίστηκαν στον Ρίσι Σούνακ, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν μετά την ομιλία του να επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε και να σταθούν στην προαναφερθείσα παύση που έκανε ο νέος επικεφαλής των Συντηρητικών.

«Ούτε τρεις ώρες δεν είναι πρωθυπουργός και ο Σούνακ έχει ήδη “κολλήσει”», έγραψε στο Twitter το «PoliticsJOE», αναρτώντας μαζί με τη λεζάντα την ομιλία του νέου ηγέτη των Τόρις.

Η Τζένιφερ Κάσιντι, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έγραψε: «Ο Ρίσι Σούνακ είναι επίσης ρομποτικός στην πρώτη ομιλία του. Μάλλον θα χρειαστούμε ακόμα ένα μαρούλι» -αναφέρεται με το σχόλιο αυτό στη «μάχη» μεταξύ της Λιζ Τρας και ενός λαχανικού, σε ένα σκετς βρετανικής εφημερίδας.

«Ο Paul Waugh, πολιτικός αναλυτής και παρουσιαστής, έγραψε: «Γιατί ο Ρίσι Σούνακ δεν κοιτάζει στην κάμερα; Έχει μεταμοσχευθεί το ρομποτικό τσιπ της Τρας στον εγκέφαλό του;…»

Ο Waugh, επίσης, έκανε λόγο για «μεγάλο σφάλμα», αναφερόμενος στην απουσία ερωτήσεων από ΜΜΕ μετά την ομιλία του Σούνακ.

Ο Μάικ Γκάλσγουορθυ, συνιδρυτής του Scientists for EU και σχολιαστής των ΜΜΕ σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit στην επιστημονική κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναρωτήθηκε αν πρόκειται για… «Deepfake», για επεξεργασμένο βίντεο δηλαδή.

Ήδη πριν την ομιλία του Σούνακ, στο Twitter είχαν δημοσιευτεί πολλά σχόλια τα οποία έγραφαν ότι… ίσως σε έναν μήνα αλλάξει πάλι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Τζιμ Πικάρντ, πολιτικός ανταποκριτής των «Financial Times», έγραψε: Ο Ρίσι Σούνακ είναι τώρα πρωθυπουργός, μέχρι τον επόμενο πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος πάλι στο λάχανο, χρήστης του Twitter στην Ελλάδα έκανε την παρακάτω ανάρτηση:

Άλλος χρήστης της πλατφόρμας έγραψε ότι λυπάται την Πένι Μορντόντ, καθώς «θα πρέπει να περιμένει ως τον Νοέμβριο για να γίνει πρωθυπουργός».

«Νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ο Ρισι Σούνακ. Σε κάνα μήνα ίσως θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια φράση με άλλο όνομα», έγραψε άλλος χρήστης του Twitter.

H χιουμοριστική στήλη «Le Chou News» της «Brussels Times» ανάρτησε μια επεξεργασμένη φωτογραφία του Σούνακ στο γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας με τους Τζόνσον και Τρας να κρύβονται πίσω από την κουρτίνα, με τη λεζάντα: «Ο Ρίσι Σούνακ μετακομίζει στο γραφείο του πρωθυπουργό, έχει την ανατριχιαστική αίσθηση ότι δεν είναι μόνος του».


Πηγή