Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Βόρεια Κορέα: Η G7 καταδικάζει την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) καταδίκασαν σήμερα με τους εντονότερους όρους. την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα.

Η εκτόξευση στη θάλασσα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας, με την G7 να τονίζει ότι απαιτεί μια ενωμένη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

«Αυτή η ενέργεια συνιστά κατάφορη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απειλεί την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφεραν στη δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Η απερίσκεπτη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας απαιτεί μια ενωμένη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένων επιπρόσθετων σημαντικών μέτρων που θα ληφθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στη δήλωσή τους.

Ξεχωριστή καταδίκη από τις ΗΠΑ για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν έντονα την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου και είπαν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή.

Δήλωση της Άντριεν Γουάτσον, εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ανέφερε πως ο πύραυλος, που εκτοξεύθηκε προς τη θάλασσα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας, δεν αποτέλεσε άμεση απειλή όμως αύξησε τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία του αμερικανικού εδάφους και των συμμάχων τους Δημοκρατία της Κορέας και Ιαπωνία», ανέφερε.


Πηγή