Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Βύρωνας: Οι δημότες σχεδιάζουν τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας της πόλης

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία ξεκινάει στον Δήμο Βύρωνα, με στόχο τη συμμετοχική διαδικασία σ’ ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της πόλης, αυτό της καθαριότητας.

Την Τετάρτη 4 Μαΐου στις 6:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί από τη δημοτική Αρχή το 1ο Συμμετοχικό Εργαστήριο πολιτών με θέμα «Σχεδιάζοντας τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας της πόλης μας».

Αυτό το Συμμετοχικό Εργαστήριο απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του Βύρωνα, σε εργαζόμενους, επιχειρηματίες, μέλη φορέων και συλλογικοτήτων, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και αποσκοπεί σε μία ουσιαστική τροφοδότηση για τη σύνταξη του νέου Κανονισμού Καθαριότητας του δήμου, ο οποίος αποτελεί ένα κωδικοποιημένο σύνολο κανόνων, που συντάσσεται υποχρεωτικά και ρυθμίζει όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του δήμου και των πολιτών στην τήρηση της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην πόλη.

Αυτή την περίοδο ο Δήμος Βύρωνα προγραμματίζει τη σύνταξη ενός νέου Κανονισμού, με στόχο να εξασφαλιστεί η πληρότητά του όσον αφορά στις αμοιβαίες υποχρεώσεις, καθώς και η συνέπειά του σε ό,τι προβλέπουν η σύγχρονη νομοθεσία και οι νέες οδηγίες προς τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων.

Παράλληλα όμως με τους τυπικούς κανονισμούς, η δημοτική Αρχή επιδιώκει κάθε δημότης να ευαισθητοποιηθεί, να συντελέσει και να μπορεί να επιβλέψει την εφαρμογή των κανόνων, καθώς και τη μετάβαση σε μια νέα βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων. Έτσι, αξιοποιώντας την συγκυρία της επικαιροποίησης του νέου Κανονισμού και αναγνωρίζοντας τον πολλαπλό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, στο περιβάλλον, στην οικονομία σε ατομικό, τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, επιδιώκει τη στενή και συνεχή συνεργασία με τους δημότες.

Το Εργαστήριο θα διεξαχθεί αξιοποιώντας σύγχρονες μεθοδολογίες συμμετοχικού σχεδιασμού και διαβούλευσης. Οι μεθοδολογίες αυτές προσφέρουν τη δυνατότητα αμφίδρομης ενημέρωσης, ενώ παράλληλα θα διευκολύνουν τους συμμετέχοντες να συζητήσουν σε βάθος και με δημιουργικό τρόπο και να καταγράψουν δομημένα αποτελέσματα.

Όπως ξεκαθάρισε η δημοτική Αρχή, για τη συμμετοχή στο Εργαστήριο δεν απαιτείται οποιαδήποτε γνώση σχετικά με αυτή τη θεματική, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για καλές πρακτικές από άλλους δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και η δήλωση γίνεται σε ειδική πλατφόρμα. Μάλιστα, για τους γονείς που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών (5 έως 12 ετών) κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου.


Πηγή