Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γαβρόγλου: Οι πανελλαδικές είναι αδιάβλητες αλλά όχι αξιόπιστες

Για τις σημαντικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» με αφορμή την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων ανέφερε:

«Οι πανελλαδικές είναι αδιάβλητες αλλά όχι αξιόπιστες» υπογραμμίζει ο υπουργός Παιδείας και συμπληρώνει:«ξοδεύεται 1 δισ. ευρώ και το 75% των υποψηφίων δεν εισάγεται εκεί που θέλει. Είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι ένα τέτοιο σύστημα εισαγωγής είναι αξιόπιστο;».

Για τις αλλαγές στα βιβλία της Ιστορίας και των θρησκευτικών απαντά: «Υπάρχει διεθνώς και στη χώρα μας μια γόνιμη συζήτηση για τις μεθόδους διδασκαλίας της Ιστορίας. Να μην δημιουργούνται εντυπώσεις ότι θα αποκλειστούν από την ύλη συγκεκριμένα θέματα.  Την επόμενη σχολική χρονιά οι μαθητές θα παραλάβουν τον φάκελο μαθητή στα θρησκευτικά που θα περιλαμβάνει 80% κείμενα από την Αγία Γραφή και 20% κείμενα γενικού θρησκειολογικού περιεχομένου».

Για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ο κ. Γαβρόγλου τόνισε «πως τα πράγματα θα αλλάξουν από τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, όπου θα αρχίζουν με λιγότερα μαθήματα αλλά με περισσότερες ώρες ανά μάθημα και πιο συνεκτική ύλη, κατάργηση πανελλαδικών εξετάσεων και εισαγωγή στα πανεπιστήμια με βάση το εθνικό απολυτήριο».

Όσον αφορά στα μεταπτυχιακά ο υπουργός Παιδείας ανέφερε:πως θα είναι δωρεάν για τους μη έχοντες «δεν θα αποκλειστεί κανένας μαθητής επειδή αδυνατεί να καταβάλει τα δίδακτρα ή τα τέλη εγγραφής. Θα βάλουμε ένα φορολογικό όριο π.χ. τα 12.000 ευρώ».


Πηγή