Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Γαλλία -Γερμανία: Τι σημαίνει η εκλογή Σολτς στην καγκελαρία για τις διαφορές των δύο χωρών | ΚΟΣΜΟΣ

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως νέος καγκελάριος πραγματοποίησε την Παρασκευή (10/12) ο Όλαφ Σολτς. Το Παρίσι ήταν ο προορισμός του, όπου είχε τετ-α-τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την παράδοση, είθισται το πρώτο ταξίδι του ανώτατου Γερμανού αξιωματούχου να πραγματοποιείται με προορισμό τη γαλλική πρωτεύουσα, με τους συμβολισμούς να είναι ξεκάθαροι. Ο καγκελάριος Σολτς δεν ξέφυγε από τον κανόνα και έδωσε το «παρών» στο Ελιζέ, για να συναντήσει τον πρόεδρο Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες, στη συνάντησή τους, υποβάθμισαν σήμερα τις διαφορές για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και τη θέση της πυρηνικής ενέργειας στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων, δεσμευόμενοι να διατηρήσουν ισχυρό τον γαλλογερμανικό άξονα.

ΕΕ: O Σολτς απένειμε εύσημα στις προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη

Την Παρασκευή το πρώτο ταξίδι του Σολτς ως καγκελάριου -Στο Παρίσι για τετ α τετ με τον Μακρόν

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάστηκα με την Άνγκελα Μέρκελ πάνω σε όλα αυτά τα θέματα -γνωρίζω ότι θα συνεχίσουμε μαζί, αγαπητέ Όλαφ, αυτή τη στενή συνεργασία», είπε ο Μακρόν στον Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Ο πιο συγκρατημένος Σολτς είπε πως συζήτησαν πώς μπορούν να εργαστούν από κοινού για να καταστήσουν την Ευρώπη ισχυρότερη.

Φθάνοντας στο Ελιζέ, τον νέο καγκελάριο υποδέχθηκε με την ιδιαίτερη χειραψία των καιρών -ελέω κορωνοϊού- ο Μακρόν, ο οποίος τον συνόδευσε στα σκαλιά, χτυπώντας τον φιλικά στον ώμο. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναπτύξει μια φιλική σχέση με την Μέρκελ, η οποία έσπασε τη γερμανική παράδοση, υποστηρίζοντας για πρώτη φορά κοινές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξηθεί το δημόσιο χρέος κατά τη διάρκεια της πανδημίας της πανδημίας.

Τα θέματα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας που υπάρχει απόσταση

Όμως οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για ορισμένα κρίσιμα θέματα, όπως οι εισαγωγές αερίου της Γερμανίας από τη Ρωσία, η άμυνα της Ευρώπης, και οι σχέσεις με άλλους μεγάλους πολιτικούς και οικονομικούς ανταγωνιστές περιλαμβανομένης της Κίνας.

Ο Μακρόν θέλει να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γαλλία, ενώ το Βερολίνο σχεδιάζει να τους καταργήσει. Η συμφωνία για τη νέα γερμανική κυβέρνηση δεν κάνει αναφορά στο θέμα, ωστόσο αυτό -σύμφωνα με το Παρίσι- αφήνει χώρο για συμβιβασμό.

Σε ερώτηση στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τις διαφορές ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία σε ό,τι αφορά το αν η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμη, κάτι το οποίο επιθυμεί η Γαλλία, ο Σολτς απέφυγε να απαντήσει.

«Είναι πολύ σαφές ότι κάθε χώρα επιδιώκει τη δική της στρατηγική για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο. Αυτό που μας ενώνει είναι εκείνο πως αναγνωρίζουμε αυτή την ευθύνη και πως είμαστε φιλόδοξοι», είπε και πρόσθεσε: «Η Γερμανία έχει αποφασίσει ότι θα βασιστεί σε διεύρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου, ο Μακρόν θα επιδιώξει επίσης την υποστήριξη της Γερμανίας για τα σχέδιά του να αναδιαμορφώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

«Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα που βρίσκονται ενώπιόν μας από κοινού και πως μπορούμε να συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη για την οποία δόθηκε η δυνατότητα με το ταμείο ανάκαμψης (από την πανδημία της ΕΕ ύψους 750 δισ. ευρώ) -και πως την ίδια στιγμή μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των δημοσιονομικών», σημείωσε.

«Είναι εφικτό να επιτύχουμε και τα δύο την ίδια στιγμή, δεν είναι αντίθετα. Υποσχεθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία που προσφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», πρόσθεσε επί του θέματος ο Μακρόν.

Ακόμη, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτοεκπληρούμενων προφητειών έπειτα από την αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει πολυμέτωπη επίθεση στην Ουκρανία ακόμη και την ερχόμενη χρονιά.

«Νομίζω πως ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να αποτρέψουμε οιαδήποτε αχρείαστη ένταση, αυτό που θα αποκαλέσω αυτοεκπληρούμενες ειδήσεις», είπε ο Μακρόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επί του θέματος συμπλήρωσε: «Αυτό που θέλουμε όλοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, είναι να δείξουμε ότι παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση».

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, νωρίτερα μέσα στην Παρασκευή και πως θα συζητήσουν νέες πρωτοβουλίες για το ξεμπλοκάρισμα των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, όταν συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω δραστηριότητες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει μια καλή προοπτική», τόνισε ο Σολτς. «Έχουμε μια καλή βάση που πρέπει να αναζωογονηθεί – για παράδειγμα οι συνομιλίες στο σχήμα της Νορμανδίας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συζητήσεις ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ουκρανία με σκοπό την επίλυση της κρίσης.


Πηγή