Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κορυφώνεται η κακοκαιρία: Βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας -Στο «μάτι» και η Αττική | ΕΛΛΑΔΑ

Μια δύσκολη ημέρα θα είναι το Σάββατο σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Πλέον, βρίσκεται σε ισχύ το «κόκκινο» δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ -η οποία, νωρίτερα χθες, αναβάθμισε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ΕΜΥ, «το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη (9-12-2021) τροποποιείται και αναβαθμίζεται σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο (11-12-2021) είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας».

Παράλληλα στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

Μήνυμα του 112 για τα επικίνδυνα φαινόμενα: Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το βράδυ της Παρασκευής το εν εξελίξει κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112. Το μήνυμα της υπηρεσίας 112 εστάλη σε κατοίκους των νησιών του Ιονίου αλλά και της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

«Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα πληγούν από βροχές και καταιγίδες

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία, η ΕΜΥ επισημαίνει τα εξής:

Α. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική
Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την
Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της
ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Β. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη
Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα
της Κυριακής.
Γ. Σημειώνεται ότι το πέρασμα της διαταραχής από την ανατολική
Στερεά (Εύβοια και Αττική) προσδιορίζεται τις απογευματινές – πρώτες
βραδινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να προβλέπονται ιδαίτερα μεγάλα
ύψη βροχής.

Σύμφωνα με το αυτοματοποιημένο προγνωστικό σύστημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο «μάτι» της κακοκαιρίας θα βρεθεί και η Αττική, καθώς και το κέντρο της Αθήνας:

Ψηλά κύματα σε Σαρωνικό και Νότιο Ευβοϊκό λόγω νοτιάδων

Στο μεταξύ, το meteo.gr προβλέπει τη δημιουργία υψηλών κυμάτων στον Σαρωνικό και τον Νότιο Ευβοϊκό λόγω της ενίσχυσης των νοτιάδων.

Σύμφωνα με το μοντέλο κυματισμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το σημαντικό ύψος του κύματος αναμένεται να φτάσει τα 5 έως 6 μέτρα στον Σαρωνικό και τα 4 έως 5 μέτρα στον Νότιο Ευβοϊκό.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου στην Αττική θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 5 έως 7 μποφόρ, ενώ στον Σαρωνικό και στον Νότιο Ευβοϊκό θα κυμαίνονται από 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.


Πηγή