Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γαλλία: Επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την Πρωτομαγιά στο Παρίσι

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στις σημερινές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά στο Παρίσι.

Πολλές συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπες σήμερα το απόγευμα τις αστυνομικές δυνάμεις και εξαιρετικά ευκίνητες ομάδες νεαρών ντυμένων στα μαύρα στο περιθώριο της διαδήλωσης για την Πρωτομαγιά στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πρώτες εντάσεις σημειώθηκαν μόλις λίγα λεπτά μετά την έναρξη της πορείας, νωρίς το απόγευμα. Μια πολύ ευκίνητη ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα — ρούχα, γάντια και μάσκες — αποσπάστηκε από την κύρια πορεία για να συγκρουστεί με την αστυνομία.

Νεαρή επιτίθεται σε βιτρίνα στο Παρίσι/ Φωτογραφία: AP/  Lewis Joly
Νεαρή επιτίθεται σε βιτρίνα στο Παρίσι/ Φωτογραφία: AP/ Lewis Joly

Προσπάθησαν να στήσουν ένα οδόφραγμα χρησιμοποιώντας πασσάλους και επιτέθηκαν σε βιτρίνες καταστημάτων.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, περίπου είκοσι καταστήματα, κυρίως καταστήματα McDonald’s, ασφαλιστικές εταιρίες, κτηματομεσιτικά γραφεία και τράπεζες υπέστησαν ζημιές ενώ έγινε διάρρηξη σε ένα αυτοκίνητο.

Οι διαδηλωτές πέταξαν επίσης αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και φρούτα, στις δυνάμεις της τάξης. Η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η διαδήλωση αυτή διοργανώθηκε μετά το κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων, με αιτήματα τα μισθολογικά θέματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, την κοινωνική προστασία και την οικολογική μετάβαση.

Πυκνός καπνός βγαίνει από πρόχειρο οδόφραγμα/ Φωτογραφία: AP/  Lewis Joly
Πυκνός καπνός βγαίνει από πρόχειρο οδόφραγμα/ Φωτογραφία: AP/ Lewis Joly

Παρών κι ο Μελανσόν

Πολλά ηγετικά στελέχη της αριστεράς, όπως ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 10 Απριλίου, και ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ ήταν παρόντες στην πορεία.

Σε όλη τη Γαλλία, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για την Πρωτομαγιά, σε ένα κλίμα ιδιαίτερα πολιτικό μετά τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έναντι της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν κρατά λουλούδι στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι/ Φωτογραφία: AP/ Lewis Joly
Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν κρατά λουλούδι στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι/ Φωτογραφία: AP/ Lewis Joly

Στη Μασσαλία, κρατώντας μια σημαία «για τη λαϊκή ένωση» (της αριστεράς), η Μαρτίν Ακούν, μια 65χρονη συνταξιούχος γιατρός, εξήγησε ότι πήγε στη διαδήλωση «για να δείξει ότι δεν δόθηκε στον Μακρόν λευκή επιταγή για πέντε χρόνια, θέλαμε να μπλοκάρουμε την κυρία Λεπέν».

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία. Ακτιβιστές της υπεραριστεράς “διέπραξαν έναν ορισμένο αριθμό υλικών ζημιών και η επέμβαση της αστυνομίας έγινε για να τους διαλύσει”, ανακοίνωσε η νομαρχία.

Παράθυρα κτηματομεσιτικών γραφείων έσπασαν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σωματεία και σύλλογοι υπογραμμίζουν ότι θέλουν μια πιο κοινωνική και οικολογική πολιτική.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν συγκεκριμένα ένα από τα σημεία έντασης της σημερινής ημέρας καθώς ο Μακρόν σκοπεύει να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 που είναι σήμερα στα 64 ή 65 έτη.


Πηγή