Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Γαλλία: Νέο ξέσπασμα βίας με δεκάδες τραυματίες, τρεις σοβαρά- Συγκλονιστικά βίντεο

Κι άλλες βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν, αυτή τη φορά στη νοτιοδυτική Γαλλία, καθώς δεν φαίνεται να καταλαγιάζει η ένταση στη χώρα.

Η γαλλική αστυνομία συγκρούστηκε και πάλι με διαδηλωτές το Σάββατο, καθώς ακτιβιστές προσπαθούσαν να σταματήσουν την κατασκευή δεξαμενών νερού στα νοτιοδυτικά, η τελευταία από μια σειρά βίαιων αντιπαραθέσεων καθώς οι εντάσεις ξεσπούν σε εθνικό επίπεδο.

Οι βίαιες σκηνές στο Σεντ Σολίν στη δυτική Γαλλία ήρθαν μετά από ημέρες βίαιων διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που έφερε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, οι οποία προκάλεσαν μάλιστα και την ακύρωση της επίσκεψης του βασιλιά Κάρολου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση της δεύτερης θητείας του Μακρόν, με καθημερινές συγκρούσεις στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, σημειώνει το France24.

Σκηνές χάους στην Γαλλία

Αρκετοί διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις γύρω από το Sainte-Soline, καθώς οι συγκεντρωμένοι προσπαθούσαν να σταματήσουν την κατασκευή δεξαμενών νερού για τη γεωργική βιομηχανία.

Η μεγάλη πορεία ξεκίνησε αργά το πρωί, αποτελούμενη από τουλάχιστον 6.000 άτομα σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και περίπου 25.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές των συγκεντρώσεων.

«Όχι δεξαμενές, ευχαριστώ»

«Ενώ η χώρα ξεσηκώνεται για να υπερασπιστεί τις συντάξεις, εμείς θα σηκωθούμε ταυτόχρονα για να υπερασπιστούμε το νερό», δήλωσαν οι διοργανωτές που συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα «Bassines non merci» (Όχι δεξαμενές, ευχαριστώ).

Γύρω από το εργοτάξιο, το οποίο υπερασπιζόταν η αστυνομία, ξέσπασαν γρήγορα βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, ανέφεραν ανταποκριτές του AFP.

Βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα πετάχτηκαν από τους διαδηλωτές, με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Σοβαρά τραυματιές αστυνομικοί και διαδηλωτές

Είκοσι τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν, ένα πολύ σοβαρά, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανέν. Επτά διαδηλωτές τραυματίστηκαν, επίσης ένας πολύ σοβαρά. Και οι δύο σοβαρά τραυματίες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο.

Με τσεκούρια, μαχαίρια και ρόπαλα οι διαδηλωτές

«Αυτή η έκρηξη βίας είναι εντελώς αδικαιολόγητη», δήλωσε ο Νταρμανέν στους δημοσιογράφους στο Παρίσι, επιρρίπτοντας ευθύνες σε στοιχεία της «άκρας αριστεράς». Έντεκα άτομα συνελήφθησαν. Κατασχέθηκαν δεκάδες μαχαίρια, ρόπαλα, τσεκούρια, δοχεία με βενζίνη και άλλα εργαλεία και αντικείμενα.

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν καταδίκασε το «απαράδεκτο σπιράλ βίας» στη διαδήλωση.

Αν και δεν σχετίζονται άμεσα με τις διαμαρτυρίες κατά του συνταξιοδοτικού, οι συγκρούσεις για την κατασκευή των δεξαμενών νερού αύξησαν τις εντάσεις σε μια ολοένα και πιο δύσκολη κατάσταση για την κυβέρνηση. Μετά τις χειρότερες μέχρι στιγμής συγκρούσεις το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, οι διαμαρτυρίες ήταν λιγότερο έντονες τα τελευταία 24ωρα.

Αλλά η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια ακόμη δύσκολη ημέρα την ερχόμενη Τρίτη, όταν τα συνδικάτα πρόκειται να πραγματοποιήσουν έναν ακόμη γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων


Πηγή