Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γεννηματά: Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που είχε σήμερα το μεσημέρι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Παράλληλα, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας, υπό το φως των έντονων αναταράξεων στις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο.

Μετά τη συνάντηση, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι «είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος χωρίς την κοινωνική αναταραχή μαζικών πλειστηριασμών» και ανέφερε πως «παρά το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου η αστάθεια και η αβεβαιότητα στην οικονομία υπονομεύουν τις προοπτικές της χώρας».

«Η ανάπτυξη καρκινοβατεί, οι επενδύσεις δεν έρχονται, τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά, το τραπεζικό σύστημα δοκιμάζεται. Καθώς υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και η κυβέρνηση δεν μπορεί», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως σημείωσε, η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη δημιουργία μίας μορφής bad bank που θα διαχειρισθεί τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών είναι απόλυτα επίκαιρη.

«Μπαράζ πλειστηριασμών το επόμενο βήμα της κυβέρνησης»

Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM -μεταξύ άλλων- τόνισε: «Πέρα από τις μεγάλες κουβέντες περί καθαρής εξόδου, εδώ κρίνονται τώρα τα πράγματα. Τους άκουσα να λένε για κερδοσκόπους που παίζουν με τις ελληνικές τράπεζες. Σας θυμίζω ότι όταν επί των ημερών τους γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες, τους είχαμε προειδοποιήσει ότι με τον τρόπο αυτό δίνουν σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και τη διοίκηση σε κερδοσκοπικά funds. Ούτε τότε μας άκουσαν».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε επίσης ότι το καίριο ερώτημα είναι αν είναι σε θέση οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία και τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια, που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημά τους.

«Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι να προχωρήσει σε μπαράζ πλειστηριασμών όχι μόνο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και στους φτωχούς ανθρώπους, που θα χάνουν καθημερινά τα σπίτια τους; Καταθέσαμε πρόταση ειδικά και για τα επιχειρηματικά δάνεια και τη δημιουργία μίας bad bank. Συζητιέται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη. Θα συζητηθεί και στη χώρα; Θα λυθεί κανένα πρόβλημα πριν να είναι αργά;», διερωτήθηκε.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο με πειραματισμούς»

Μιλώντας, λίγο αργότερα, στους δημοσιογράφους η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πείσει με τη στάση και τις επιλογές της ότι οι αγορές μπορούν να εμπιστευθούν την ελληνική οικονομία και δεν πρέπει να χάνεται χρόνος που αποβαίνει σε βάρος της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης και στην πρότασή της για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα το πει ο ελληνικός λαός. «Η λύση στο πρόβλημα της χώρας είναι μία κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο με πειραματισμούς. Δεν υπάρχει προοπτική με την παρούσα κυβέρνηση. Ποια είναι η προοδευτική τους πρόταση; Η μιζέρια, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, τα ξεροκόμματα που μοιράζουν;», επισήμανε σχετικά.

Για να στρέψει στη συνέχεια τα βέλη της και στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας: «Δεν μπορεί η λύση στα προβλήματα της χώρας να είναι η επιστροφή της Δεξιάς. Τους ζωντάνεψε ο κ. Τσίπρας! Προσπαθεί να ξεπλύνει και τις ευθύνες τους για την κρίση. Το δίλημμα για τον ελληνικό λαό, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό! Γι’ αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, για να αλλάξουμε τα πράγματα. Και διαπίστωσα αμηχανία και στις δύο πλευρές μετά την πρότασή μου αυτή».

Στη σύντομη συνομιλία της με τους δημοσιογράφους παρατήρησε ότι δεν οδηγούν πουθενά ο διχασμός και η τοξικότητα που καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν στη πρόταση που θα παρουσιάσει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς είναι αρκετά 10 χρόνια στασιμότητας της χώρας. «Χτυπάω το καμπανάκι της αφύπνισης. Το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα θα το πει ο ελληνικός λαός», είπε.

localStorage.clear();


Πηγή