Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Γερμανία: 85 χρόνια από τη Νύχτα των Κρυστάλλων – «To ποτέ ξανά είναι τώρα», το μήνυμα στα εβραϊκά στην πύλη του Βραδεμβούργου

Συμπληρώθηκαν 85 χρόνια από τη Νύχτα των Κρυστάλλων, τη νύχτα που οι Ναζί προχώρησαν σε πογκρόμ κατά των Εβραίων στη Γερμανία.

Σήμερα μέσα ένα κλίμα αγωνίας, αλλά και περισυλλογής, καθώς παρατηρείται άνοδος του αντισημιτισμού την Ευρώπη, η Γερμανία στέλνει το δικό της μήνυμα «Το Ποτέ Ξανά Είναι Τώρα».

Μάλιστα μετά και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έπειτα από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, το μήνυμα στην Πύλη του Βραδεμβούργου ήταν εύγλωττο: «Το “Ποτέ Ξανά” Είναι Τώρα».

Το μήνυμα Σολτς

«Ο αντισημιτισμός, υπό οποιαδήποτε μορφή, είναι δηλητήριο για την κοινωνία μας», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από την κεντρική εκδήλωση για τα 85 χρόνια μετά το ναζιστικό πογκρόμ στη Συναγωγή Beth Zion του Βερολίνου, η οποία πρόσφατα δέχθηκε επίθεση με κοκτέιλ μολότοφ. «Δεν ανεχόμαστε τον αντισημιτισμό πουθενά», πρόσθεσε.

Παρόντες στην ίδια εκδήλωση ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και του πρέσβη του Ισραήλ στο Βερολίνο Ρον Πρόζορ.

Υπενθυμίζεται πως στις 9 Noεμβρίου 1938, μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Χίτλερ και παραστρατιωτικές οργανώσεις του προχώρησαν σε μαζικά πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας. Εκατοντάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν, λεηλατήθηκαν σπίτια και καταστήματα, βεβηλώθηκαν συναγωγές και νεκροταφεία.


Πηγή