Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Γεωργαντάς: Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη στήριξη, όπου υπάρχει η δυνατότητα, του πρωτογενούς τομέα, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έλαβε μέρος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το βράδυ της Δευτέρας (4/4) με φορείς και παραγωγούς στο κτίριο του νομαρχείου. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, ο πρωτογενής τομέας «βιώνει μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο».

«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε όπου μπορούμε τον πρωτογενή τομέα. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο αλλά συγχρόνως νομίζουμε ότι αποτελεί και μια ευκαιρία να κάνουμε έναν επαναπροσδιορισμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων… Έχει κάνει μερικά πράγματα η κυβέρνηση και θα κάνει μερικά ακόμα το επόμενο διάστημα, αλλά νομίζω ότι πολύ σημαντικό είναι να δούμε που χρειάζεται να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις γιατί η κρίση είναι για ένα χρόνο, είναι για έξι μήνες είναι για τρεις μήνες, θα τελειώσει», τόνισε ο υπουργός.

Επί του θέματος πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι να μην ξαναέρθουμε στα ίδια και να περιμένουμε κάποια επόμενη κρίση για να δούμε ποια θέματα έχει ο αγροτικός κόσμος. Να δούμε που πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και να γίνουν ουσιαστικά, είτε έχουν να κάνουν με τους αναδασμούς, είτε με τις αρδεύσεις, είτε με την ενεργειακή οικονομία των εκμεταλλεύσεων και νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε».

Γεωργαντάς: Πριν το Πάσχα θα διατεθεί ποσό άνω των 45 εκατ. ευρώ

Ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος από το πρωί της Δευτέρας επισκέπτεται τον νομό Έβρου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, όπως το κόστος παραγωγής και παρουσίασε τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και εκείνα που δρομολογούνται προκειμένου να στηριχθεί ουσιαστικά ο αγροτικός τομέας.

Μεταξύ άλλων σημείωσε τα μέτρα ύψους 200 εκατ. ευρώ, που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του Ταμείου Κρίσης, από το οποίο αναλογούν στην Ελλάδα 26 εκατ. ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση εξετάζει τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσής του και με εθνικά χρήματα, διευκρινίζοντας ότι από τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα «το ουσιαστικό μέτρο που ακόμα δεν υλοποιήθηκε είναι αυτό της επιδότησης των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών το οποίο έρχεται αύριο στη Βουλή και αφορά τον τζίρο του 2021…», συμπληρώνοντας ότι πριν το Πάσχα θα διατεθεί ποσό άνω των 45 εκατ. ευρώ.

Το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε το συνοριακό φυτοϋγειονομικό σταθμό των Κήπων και εξέφρασε τη δέσμευσή του για την υλοποίηση παρεμβάσεων στο επόμενο διάστημα για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών του. Στη συνέχεια μετέβη στην Ορεστιάδα όπου συμμετείχε σε ημερίδα που οργάνωσε ο αγροτικός συνεταιρισμός δημητριακών «Η Ένωση». Στην εκδήλωση εξετάστηκαν οι δυνατότητες στοχευμένων παρεμβάσεων με σκοπό την αύξηση των καλλιεργειών σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο, ενώ συζητήθηκε και η αύξηση του κόστους παραγωγής ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Γεωργαντάς σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της ημερίδας, υπογράμμισε πως «πρόθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να δώσει τη δυνατότητα αύξησης των καλλιεργειών σε δημητριακά», σημειώνοντας ότι ήδη έχει υποβληθεί αίτημα για να ενταχθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις το μαλακό σιτάρι, ενώ αποστέλλεται αίτημα και για το καλαμπόκι. Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, είπε ότι εξετάζεται σχέδιο περαιτέρω στήριξης των αγροτών και για την αγορά λιπασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι και φέτος οι αγρότες απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί επιβεβαίωσαν στον κ. Γεωργαντά τη βούλησή τους για αύξηση των καλλιεργειών στα συγκεκριμένα προϊόντα και μέσω της αξιοποίησης των εκτάσεων που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, δυνατότητα που προσφέρει με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να χάνουν τα πλεονεκτήματα που δίνει το πρόγραμμα αγρανάπαυσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρθηκε, η περιοχή του Έβρου είναι βασική παραγωγική εστία για τη χώρα μας σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο. Στην Ορεστιάδα, μάλιστα, ετησίως καλλιεργούνται περίπου 150.000 στρέμματα ηλίανθου που αντιστοιχούν στο 20% της ελληνικής παραγωγής.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι βουλευτές Έβρου της ΝΔ, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, Βασίλης Μαυρίδης και Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, αντίστοιχα, και εκπρόσωποι της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας.


Πηγή