Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γιατί η ΝΔ λέει «όχι» στο νομοσχέδιο της απελευθέρωσης της καλλιέργειας κάνναβης

«Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της απελευθέρωσης της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης», αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας και συμπληρώνουν ότι στην πράξη το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση «στοχεύει δια της πλαγίας οδού, να νομιμοποιήσει την κάνναβη γενικώς για κάθε χρήση».

Οι ίδιες πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρονται στους λόγους για τους οποίους η ΝΔ είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της καλλιέργειας κάνναβης. Ειδικότερα, σημειώνουν: «Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρα υπέρ της απελευθέρωσης της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης για όσους έχουν ανάγκη τα αντίστοιχα φαρμακευτικά προϊόντα. Εξάλλου, η φαρμακευτική κάνναβη είναι νομιμοποιημένη πλήρως στις περισσότερες χώρες, ενώ και στην Ελλάδα, με σχετική υπουργική απόφαση μπορεί ήδη να γίνει χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν κάνναβη υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο ΕΟΦ θα δώσει την έγκριση του.

Δυστυχώς, όμως, για μία ακόμη φορά, η Κυβέρνηση διαχειρίζεται ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα με όρους επικοινωνίας. Το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει, αφορά θεωρητικά την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.  Στη πράξη, όμως, στοχεύει δια της πλαγίας οδού, να νομιμοποιήσει την κάνναβη γενικώς για κάθε χρήση. Δυστυχώς, αντί να μιμηθούμε πετυχημένες πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό και να καρπωθούμε αναπτυξιακά οφέλη από μια τέτοια επένδυση, αυτό που θα συμβεί τελικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο είναι η μαζική και ανεξέλεγκτη καλλιέργεια κάνναβης για κάθε χρήση.

Υπάρχει πλήθος προβλημάτων που μπορεί εύκολα κανείς να εντοπίσει στο νομοσχέδιο. Ενδεικτικά:

Δεν διευκρινίζονται σημαντικές λεπτομέρειες αναφορικά με την χορήγηση και ανάκληση των σχετικών αδειών. Δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε έχει κλείσει το 21ο έτος της ηλικίας του και έχει 4 στρέμματα, να καλλιεργήσει κάνναβη. Ο μόνος περιορισμός που τίθεται είναι οι υποψήφιοι καλλιεργητές να μην έχουν καταδικασθεί, όχι για πλημμέλημα, αλλά για κακούργημα που να σχετίζεται με την εμπορία ναρκωτικών. Με απλά λόγια όλοι οι κάτοχοι 4 στρεμμάτων δυνάμει μπορούν να γίνουν καλλιεργητές κάνναβης.

Δεν προηγήθηκε καμία έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης στην χώρα μας. Κι αν, όπως λέγεται, αυτές είναι πολύ περιορισμένες δεν αιτιολογείται καθοιονδήποτε τρόπο η ανεξέλεγκτη χορήγηση αδειών για την καλλιέργεια και παραγωγή κάνναβης στην χώρα μας.

Αν πάλι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξαγωγή ανάλογων προιόντων, αυτό και πάλι εξυπηρετείται καλύτερα με τη δημιουργία λίγων και μεγάλων μονάδων -ακόμη και συνεταιριστικών- οι οποίες θα λειτουργούν υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο και θα μπορούν παράλληλα να ανταποκριθούν πολύ καλύτερα στη ζήτηση.

Ζήτημα επίσης προκύπτει με την δυνατότητα αποθήκευσης προϊόντων έως και 5 χρόνια. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ποσότητα της παραγωγής κάνναβης και κυρίως στο που και στο πώς θα διοχετεύεται αυτή, θα μπορούν να δημιουργηθούν τεράστια αποθέματα, κάτι το οποίο θα καταστήσει ανέφικτη την τήρηση των προϋποθέσεων φύλαξης και επιτήρησης της καλλιέργειας ή των σκευασμάτων που θα προκύπτουν από αυτήν. Πόσο μάλλον όταν με τη δυνατότητα που δίνει το ν/σ σε ιδιώτες να γίνουν  καλλιεργητές κάνναβης είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν εκατοντάδες νόμιμες “μικροκαλλιέργειες” κάνναβης ανά τη χώρα οι οποίες κατ ουσίαν θα λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Είναι δε τουλάχιστον φαιδρό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το ρόλο του ελέγχου όλων αυτών των μονάδων” μπορεί να τον αναλάβουν σε όλη τη χώρα τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όταν ήδη είναι σε δεκάδες περιπτώσεις υποστελεχωμένα.

Το ακόμη πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι για σωρεία κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την καλλιέργεια, τη μεταποίηση, την πώληση, τη διανομή, τη φύλαξη και την αποθήκευση της κάνναβης, το νομοσχέδιο αφήνει τα πάντα σε πλήρη ασάφεια, παραπέμποντας σε μελλοντικές διευθετήσεις που θα γίνουν με απλές υπουργικές αποφάσεις.  Στην ουσία, για άλλη μία φορά, κανείς δεν ξέρει το πλαίσιο που θα ρυθμίσει την όλη διαδικασία.

Ας τονισθεί τέλος ότι, παρότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποβλέπει να ρυθμίσει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, για μια ακόμη φορά με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης δεν έγινε καμία δημόσια διαβούλευση. Η διαδικασία προχωρά χωρίς ενημέρωση ούτε της κοινής γνώμης, ούτε ακόμη και των γιατρών που θα συνταγογραφούν τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης. Είναι έξαλλου γνωστές οι απόψεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ για την πλήρη απελευθέρωση της χρήσης της κάνναβης γενικώς. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Ξανθός είχε σε ανύποπτο χρόνο ταχθεί υπέρ της πώλησης του ανθού της κάνναβης.

Εν ολίγοις αν είναι ειλικρινή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να προσπαθούν να περάσουν κρυφίως την επιθυμία τους να απελευθερώσουν την καλλιέργεια και χρήσης της κάνναβης,κρυβόμενοι πίσω από την φαρμακευτικά σκευάσματά της, ας φέρουν ένα νομοσχέδιο που να υποστηρίζει ξεκάθαρα αυτό το οποίο πιστεύουν για να κριθούν από κόμματα, φορείς και πολίτες».

localStorage.clear();


Πηγή