Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Γιατί η Airbus σταματά την παραγωγή των A380, των μεγαλύτερων επιβατικών αεροσκαφών στον κόσμο

Γιατί η Airbus σταματά την παραγωγή των A380, των μεγαλύτερων επιβατικών αεροσκαφών στον κόσμο

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Airbus ανακοίνωσε πως σταματά την κατασκευή των «superjumbo» A380, των μεγαλύτερων επιβατικών αεροσκαφών στον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία γνωστοποιεί πως θα κάνει τις τελευταίες παραδόσεις των συγκεκριμένων αεροσκαφών το 2021.

Η απόφαση ελήφθη μετά τον περιορισμό της παραγγελίας αεροσκαφών A380 από την αεροπορική εταιρεία Emirates, που ήταν και ο μεγαλύτερος αγοραστής τους.

Όπως εξηγούν διεθνή μέσα ενημέρωσης, το δαπανηρό αεροσκάφος αγωνιζόταν να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό με άλλα, πιο μικρά και λιγότερο κοστοβόρα μοντέλα.

Στην ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε σήμερα, η Airbus εξηγεί πως η Emirates μειώνει την παραγγελία Α380 από 162 σε 123 αεροσκάφη.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης δεν έχουμε πια βάση να στηρίξουμε την παραγωγή, παρ’ όλες τις προσπάθειες πωλήσεων που κάναμε με άλλες αεροπορικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Αυτό μας οδηγεί στον τερματισμό των παραδόσεων A380 το 2021» δήλωσε ο επικεφαλής της Airbus Tom Enders. «Επιβάτες από όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τα ταξίδια τους με αυτό το καταπληκτικό αεροσκάφος. Γι’ αυτό η σημερινή ανακοίνωση είναι επώδυνη για μας και τις κοινότητες των A380 σε όλο τον κόσμο».

Η Airbus ανακοίνωσε πως θα αρχίσει τις συζητήσεις με τους συνεργάτες της για τις «3.000 με 3,500 θέσεις εργασίας που είναι πιθανό να επηρεαστούν από την απόφαση αυτή την επόμενη τριετία».

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε ποιες θέσεις εργασίες ή ποιες μονάδες της θα επηρεαστούν.

Ο Greg Waldron, managing editor της Flight Global στην Ασία, τόνισε πως η βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών απομακρύνεται από τα μεγάλα μοντέλα, όπως το τετρακίνητο Α380, προς τα πιο μικρά τζετ.

«Η ξεκάθαρη τάση στην αγορά είναι υπέρ των αεροσκαφών με δύο μηχανές, όπως τα 787 και 777 της Boeing και τα Α330 και Α350 της Airbus» τόνισε.

Η Airbus θα παραδώσει τα τελευταία 14 A380 στην Emirates την επόμενη διετία, ενώ η αεροπορική εταιρεία έχει ήδη παραγγείλει ακόμα 70 μικρότερα αεροσκάφη από την κατασκευάστρια εταιρεία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή