Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γιατί ο Μπαχτσελί βγαίνει μπροστά και προκαλεί με παραλογισμούς -Το παιχνίδι της Τουρκίας και πώς τους εξέθεσε ο Μητσοτάκης

Το παραλήρημα της Άγκυρας για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών συνεχίζεται αμείωτο και η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι αυτό θα συνεχιστεί όσο η γειτονική χώρα οδεύει στις εκλογές.

Προς το παρόν η επιθετικότητα παραμένει σε ρητορικό επίπεδο και δεν υπάρχουν σημάδια για μεταφορά της έντασης στο πεδίο, ωστόσο η Αθήνα βρίσκεται  σε εγρήγορση και διαμηνύει ότι κάθε πρόκληση θα απαντηθεί άμεσα. 

Τις τελευταίες ημέρες την σκυτάλη των προκλήσεων από τον Ταγίπ Ερντογάν έχει πάρει ο κυβερνητικός του εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας ξεπερνούν ακόμα και το αβάσιμο και έωλο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και φτάνουν να διεκδικούν ακόμα και την Κρήτη, όπως απεικονίζεται στον χάρτη με τον οποίο φωτογραφήθηκε ο Μπαχτσελί ή δημοσίευσε η εφημερίδα «ΤR ΗΑΒΕR».

Ο πολιτικός ηγέτης των Γκρίζων Λύκων εμφανίζεται συχνά για να επιτεθεί στην Ελλάδα και να ανακινήσει τις πιο ακραίες και παράλογες διεκδικήσεις έναντι της χώρας μας. Συντηρεί το αφήγημα Ερντογάν, χωρίς να εκτίθεται στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, περνώντας όμως τα κατάλληλα μηνύματα στο εσωτερικό ακροατήριο.  Αυτό το παιχνίδι αποφάσισε να «ξεσκεπάσει» η ελληνική πλευρά και ο πρωθυπουργός, προχωρώντας σε μια κίνηση που δεν συνηθίζει, κάλεσε δημόσια, με μια αυστηρή ανάρτηση στο twitter, τον Ταγίπ Ερντογάν να απαντήσει, αν ο προκλητικός χάρτης τον οποίο έδωσαν στον Μπαχτσελί στελέχη των Γκρίζων Λύκων και απεικονίζει ως Τουρκικά τα μισά νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, αποτελεί επίσημη θέση της Άγκυρας.

«Δείτε καλά αυτόν τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος καταλαμβάνονται από την Τουρκία. Πρόκειται για άρρωστο όνειρο εξτρεμιστών ή  επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Άλλη μια πρόκληση ή πραγματικός σκοπός; Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τις πρόσφατες γελοιότητες του κυβερνητικού του εταίρου», ήταν η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Με την πρωτοβουλία αυτή ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκθέσει την τακτική της τουρκικής ηγεσίας στους ξένους ηγέτες και συμμάχους και να δείξει ότι παρά τις προτροπές τους να ρίξει τους τόνους της έντασης, αυτή επιμένει να δυναμιτίζει το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τυχόν υποσχέσεις Ερντογάν περί του αντιθέτου είναι ψευδεπίγραφες, προκειμένου να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από την Δύση για την πώληση στην Άγκυρα οπλικών συστημάτων. «Αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ότι είναι αυτοί οι ίδιοι χάρτες της Τουρκίας που επιβεβαιώνουν και αναδεικνύουν το βάσιμο της ελληνικής επιχειρηματολογίας», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και τόνισε «Την τεράστια διάσταση της τουρκικής πολιτικής σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και τις Συμβάσεις που έχει υπογράψει η Τουρκία, την ακραία της προκλητικότητα, το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποτελεί έναν παράγοντα σταθερότητας, το γεγονός ότι επιμένει να προκαλεί με ανιστόρητους και αβάσιμους ισχυρισμούς, σε μια περίοδο, μάλιστα, που ο αναθεωρητισμός αποδοκιμάζεται από το σύνολο των δυνάμεων του πλανήτη, τόσο στην Ε.Ε., όσο και στο ΝΑΤΟ». Τόνισε, επίσης, ότι «η χώρα μας δεν εκφοβίζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν πανικοβάλλεται. Τα εθνικά μας Δίκαια είναι καλά κατοχυρωμένα και απολύτως προστατευμένα, τόσο από το Διεθνές Δίκαιο, όσο και από τις Διεθνείς Συνθήκες. Η εθνική ομοψυχία, η αμυντική δυνατότητα της χώρας, οι Σύμμαχοί μας και το Διεθνές Δίκαιο συγκροτούν μια αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».


Πηγή