Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Για πρώτη φορά η στιγμή της έκρηξης του «Πανορμίτης»

Δύο ανέκδοτες φωτογραφίες ντοκουμέντο που παρέμεναν στο σκοτάδι εδώ και 38 χρόνια και αποτυπώνουν τη μοιραία στιγμή που έγινε έκρηξη στο μότορσιπ Πανορμίτης, στιγμάτισαν την φετινή εκδηλωση μνήμης για το φοβερό δυστύχημα στο λιμάνι της Σούδας, την 1η Οκτωβρίου του 1979.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Στις φωτογραφίες που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, φαίνεται το μέγεθος της έκρηξης που μετέτρεψε τη Σούδα σε Χιροσίμα.

Ένα τεράστιο μανιτάρι, όμοιο με αυτό που έχουμε δει σε εικόνες από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, απλώθηκε στον ουρανό πάνω από το λιμάνι της Σούδας ενώ το ωστικό κύμα έκανε την περιοχή σε δεκάδες χιλιόμετρα να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.

Το κλικ αυτών των δύο πραγματικά ιστορικών φωτογραφιών, έγινε από το Ακρωτήρι στα Χανιά, και ο κάτοχός τους, σήκωσε τη φωτογραφική μηχανή, λίγο πριν την έκρηξη, θέλοντας να απαθανατίσει το πλοίο που ήταν στο λιμάνι. Δεν είχε ιδέα όμως για το τι θα ακολουθούσε και ότι εκείνη η στιγμή έμελλε να γραφτεί στην ιστορία.

Δευτερόλεπτα μετά, το πλοίο εκρήγνυται προκαλώντας το τεράστιο μανιτάρι καπνού, συντριμμιών και αερίου που ισοπέδωσαν τη Σούδα ενώ σαν από θαύμα τα θύματα ήταν ελάχιστα σε σχέση με την ένταση της έκρηξης. Ένας νεκρός, πάνω από 130 τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές ειναι ο απολογσμός της μεγαλύτερης, εν καιρώ ειρήνης, έκρηξης πλοίου πλησίον κατοικημένης περιοχής.

Οι κάτοικοι μέχρι και σήμερα αποδίδουν το μικρό μέγεθος της καταστροφής, δυσανάλογου της έκρηξης, στον Άγιο Νικόλαο ενώ μέχρι και σήμερα, συγκινημένοι αφηγούνται τα όσα έζησαν.

Τα φωτογραφικά αυτά ντοκουμέντα καθώς και μαρτυρίες επιζώντων παρουσιάστηκαν σήμερα στην εκδήλωση για τα 38 χρόνια από το τρομακτικό γεγονός, που πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου στη Σούδα, από την Δημοτική Ενότητα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον Σύλλογο καταστηματαρχών και την εκκλησία της Σούδας.
panormitisxirosima3

Περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη στο flashnews.gr

localStorage.clear();


Πηγή