Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Δεν ισχύει η NAVTEX του Πολεμικού Ναυτικού για άσκηση με αληθινά πυρά – Newsbeast

Σε λανθασμένη εκτίμηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων οφείλεται η πληροφορία που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό να προβαίνει σε έκδοση οδηγίας Navtex, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου για την πραγματοποίηση ασκήσεων με αληθινά πυρά από αύριο μέχρι και τις 30 Ιουλίου.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε περίπου μιάμιση ώρα αργότερα και αφού η Τουρκία είχε αντιδράσει εκδίδοντας anti-Navtex θεωρώντας παράνομη την ελληνική κίνηση, η Navtex ήταν του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και όχι του Πολεμικού Ναυτικού.

Όλα ξεκίνησαν στις 20:21 το βράδυ όταν το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέδωσε τηλεγράφημα υπό τον τίτλο «NAVTEX του Πολεμικού Ναυτικού για ασκήσεις με πυρά στην περιοχή του Καστελλόριζου» (αριθμός είδησης 22950520) και από κάτω έγραφε τα εξής: «Η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο, από αύριο μέχρι και τις 30 Ιουλίου για ασκήσεις με πυρά. Σύμφωνα με τη NAVTEX απαγορεύεται στους ναυτιλλομένους η διέλευση από την δεσμευμένη περιοχή».

Στην γειτονική Τουρκία μόλις έγινε γνωστό το τηλεγράφημα σήμανε συναγερμός και μέσα σε λίγα λεπτά απάντησε με την έκδοση δική της Navtex για την ίδια περιοχή, χαρακτηρίζοντας την ελληνική άκυρη. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μετά την έκδοση της ελληνικής οδηγίας «πάγωσε» η σταδιακή αποχώρηση που είχε ξεκινήσει η Τουρκία προκειμένου να επιστρέψουν όλα τα πλοία στους ναυστάθμους ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Το θέμα όμως είναι ότι όπως αποδείχθηκε αργότερα η Navtex δεν ήταν του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά του Λιμενικού Σώματος, απλώς την κατέθεσε στην Υδρογραφική Υπηρεσία (που υπάγεται στο Π.Ν.) και γι’ αυτό βγήκε από κει. Έτσι όπως ήταν διατυπωμένο το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων όμως φαινόταν σαν να έχουν δεσμεύσει την περιοχή οι ένοπλες δυνάμεις μας, με αποτέλεσμα να αντιδράσει η Άγκυρα.

Η είδηση όπως μεταδόθηκε στις 21:05, ανέφερε αναλυτικά:

Η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο.

Η NAVTEX για τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια ζώνη γύρω από το Καστελόριζο έχει χρονική ισχύ από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 έως και την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020. Αυτό το χρονικό διάστημα απαγορεύεται στους ναυτιλλομένους η διέλευση από τη δεσμευμένη περιοχή.

Η Άγκυρα απάντησε με Anti – navtex, με την οποία κρίνει ως… παράνομη την ελληνική.


Πηγή