Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Δεν φεύγει παρά τις πιέσεις ο Αυστραλός πρωθυπουργός

Μπορεί να βγήκε νικητής από την ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων, ωστόσο ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις από ορισμένους υπουργούς του και συναδέλφους του στο κόμμα, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχει χάσει την υποστήριξή τους.

Ο Τέρνμπουλ κέρδισε οριακά την ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματός του που διεξήχθη την περασμένη Τρίτη, επικρατώντας με 48 ψήφους έναντι 35 του πρώην υπουργού Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον. Ο Ντάτον και άλλοι υπουργοί ζήτησαν σήμερα τη διεξαγωγή δεύτερης ψηφοφορίας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα ότι αν λάβει επιστολή που θα φέρει την υπογραφή της πλειοψηφίας των βουλευτών του κόμματός του με την οποία θα ζητείται η διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για την ηγεσία των Φιλελευθέρων, τότε αυτός θα συγκαλέσει σύνοδο του κόμματος για την Παρασκευή το μεσημέρι (περίπου στις 05:00 ώρα Ελλάδος). Αν σε αυτήν την σύνοδο που θα συγκαλέσει ψηφιστεί πρόταση με την οποία θα ζητείται η διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για την ηγεσία του κόμματος, αμφισβητώντας τη νίκη του, αυτός δεν θα θέσει υποψηφιότητα σε αυτήν. «Αν περάσει η πρόταση (για μια νέα ψηφοφορία) θα την αντιμετωπίσω ως πρόταση δυσπιστίας και δεν θα είμαι υποψήφιος στην ψηφοφορία» δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Sky News, και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τέρνμπουλ εμφανίζεται έτοιμος να παραμερίσει ώστε να επιτρέψει στον Σκοτ Μόρισον, απρόσμενο διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος, να αναμετρηθεί με τον Ντάτον. Ο Ντάτον, που θεωρείται πολύ πιο συντηρητικός από τον Τέρνμπουλ, είχε στο παρελθόν ένα ιδιαίτερα ευρύ χαρτοφυλάκιο στο υπερυπουργείο Εσωτερικών, που ήταν αρμόδιο για την αστυνομία, τη διαχείριση της μετανάστευσης και τις μυστικές υπηρεσίες. Το όνομά του είναι ταυτισμένο με την εξαιρετικά σκληρή πολιτική την οποία ασκεί η κυβέρνηση της Αυστραλίας έναντι της παράτυπης μετανάστευσης.

localStorage.clear();


Πηγή