Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Δημοσκόπηση Pulse: Με 38% κυρίαρχη η ΝΔ -«Υπάρχει θέμα διάσπασης» λένε 6 στους 10 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ διατηρούν την κυριαρχία τους και μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 19 μονάδων, όπως δείχνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse και του ΣΚΑΪ.

Η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 38%, έναντι μόλις 19% του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στην κορυφή της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται τρίτος.

Επίσης, σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες -τόσο στο γενικό κοινό όσο και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- εκτιμούν ότι υπάρχει θέμα διάσπασης του κόμματος.

Δημοσκόπηση Alco: Στο 32,3% η ΝΔ, 15,3% ο ΣΥΡΙΖΑ -Χειρότερη η εικόνα μετά τον Κασσελάκη, λέει το 40%

Δημοσκόπηση Metron: Στο 19,6% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, πολύ χαμηλά η δημοτικότητα Κασσελάκη

Η πανελλαδική έρευνα που παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pulse, Γιώργο Αράπογλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη διεξήχθη αποκλειστικά μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα της Pulse αφορά το διάστημα 25-27 Σεπτεμβρίου και έγινε σε δείγμα 1.009 ψηφοφόρων.

Pulse: Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ έχει 32,5%, έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 15,5 μονάδων), με τρίτο το ΠΑΣΟΚ (10,5%) και τέταρτο το ΚΚΕ με 7,5%.

Pulse: Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση/σενάριο αναλογικής κατανομής αναποφάσιστων, η ΝΔ συγκεντρώνει 38% (χάνοντας μόλις 2,6 μονάδες από τις εθνικές εκλογές) και ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 19% (από 17,8% της εθνικής κάλπης). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12% (από 11,8%) το ΚΚΕ με 9% (από 7,7%), η Ελληνική Λύση με 6%, οι «Σπαρτιάτες» με 4% και με 3% η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Pulse: Σχεδόν 6 στους 10 πιστεύουν ότι θα διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα σχετικά με το αν υπάρχει θέμα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων συμφωνούν ότι υπάρχει θέμα. Συγκεκριμένα, το 58% του συνόλου των ερωτηθέντων απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι», έναντι 29% που απαντά «σίγουρα όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 13% επιλέγει να μην απαντήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 58% πιστεύουν ότι υπάρχει θέμα ενότητας του κόμματος.

Το 17% λέει ότι είναι πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν γνωστός από πριν, ενώ το 27% λέει ότι είναι μειονέκτημα. Η πλειοψηφία, δηλαδή το 46%, λέει ότι αυτό δεν είναι ούτε πλεονέκτημα ούτε μειονέκτημα.

Pulse: Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει την πρώτη θέση στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης είναι τρίτος με 28% θετικές γνώμες και 49% αρνητικές. Τέταρτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 28% θετικές γνώμες και 59% αρνητικές.

Οι πολίτες βαθμολογούν τις 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης.

Η πλειοψηφία, το 53%, λέει ότι η κυβέρνηση δεν κινείται καλά, ενώ το 34% κρίνει ότι η κυβέρνηση είναι σε σωστή κατεύθυνση. Το 6% αναφέρει ότι η κυβέρνηση κινείται σε ικανοποιητική κατεύθυνση, ενώ το 7% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Δείτε τη δημοσκόπηση της Pulse αναλυτικά σε μορφή PDF


Πηγή