Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Διαδικτυακή συνάντηση Πούτιν με τους επικεφαλής επιχειρηματικών «κολοσσών» της Ιταλίας, στη σκιά της ουκρανικής κρίσης | ΚΟΣΜΟΣ

Η διαδικτυακή συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τους επικεφαλής ορισμένων από τις κορυφαίες εταιρίες της Ιταλίας, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών, θα γίνει κανονικά σήμερα Τετάρτη, παρά την αυξανόμενη ένταση, με επίκεντρο την Ουκρανία.

Η συνάντηση αυτή, μέσω βιντεοδιάσκεψης, ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο. Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν στελέχη των ενεργειακών ομίλων Eni και Enel και της τράπεζας UniCredit.

«Η Ιταλία είναι ένας από τους κυριότερους εξαγωγείς για τη Ρωσία και βασική ιδέα είναι να δώσουμε ώθηση στον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ένας από τους διοργανωτές.

Πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ στη Μόσχα

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούν ότι θα επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και οι Δυτικοί ηγέτες τονίζουν ότι η ενότητα είναι ύψιστης σημασίας, αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να απαντήσουν στη Μόσχα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί με τη Ρωσία για να πέσει η ένταση.

Η σημερινή συνάντηση, με τη συμμετοχή 20-25 εταιρειών, οργανώνεται από το Ιταλορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο (CCIR) και την Ιταλορωσική Επιχειρηματική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο Μάρκο Τρονκέτι Πρόβερα, ο επικεφαλής της εταιρείας ελαστικών Pirelli. Άλλες εταιρείες που αναμένεται να συμμετάσχουν είναι οι Saipem, Maire Tecnimont, Barilla και Generali.

Στο επίκεντρο η ενέργεια

Ένα από τα κορυφαία θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι αυτό της ενέργειας, σε μια περίοδο που η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου έχει εκτοξεύσει το κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η Ρωσία προμηθεύει στην ΕΕ περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που χρειάζεται.

Η Ιταλία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας το 2020.


Πηγή