Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Αλκη και τώρα δηλώνουν μετανιωμένοι -Κανείς δεν ομολογεί πως μαχαίρωσε τον 19χρονο

Δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Αλκη Καμπανό και τώρα δηλώνουν μετανιωμένοι, ενώ ρίχνουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για το ποιος έκανε το δολοφονικό χτύπημα.

Ήδη έχουν προφυλακιστεί οι πέντε πρώτοι κατηγορούμενοι, μετά τις απολογίες τους, χθες και σήμερα.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης παραδόθηκε και ο 20χρονος που είχε διαφύγει στην Αλβανία.

Ο 20χρονος αυτήν την ώρα κατευθύνεται στη Θεσσαλονίκη, συνοδεία του στρατηγού της ΕΛΑΣ επιθεωρητή Βορείου Ελλαδος Κωνσταντίνου Σκούμα, ο οποίος και τον παρέλαβε στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ο κ. Σκούμας, επικοινώνησε μάλιστα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο και ενημέρωσε για την σημαντική αυτή εξέλιξη.

Ο 20χρονος είχε παραδοθεί στις αλβανικές Αρχές και κρατείτο στην Κορυτσά. Αργά το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, αφέθηκε ελεύθερος για να κατευθυνθεί στα ελληνοαλβανικά σύνορα και να παραδοθεί στην ΕΛ.ΑΣ. ώστε να δικαστεί στην Ελλάδα για τον φόνο του 19χρονου.

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές ο 20χρονος Αλβανός -Πάει στη Θεσσαλονίκη, συνοδεία στρατηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Κουμαρόπουλος: Εγώ κρατούσα το δρεπάνι, αλλά δεν σκότωσα τον Άλκη -«Δείχνει» τον δράστη ο 21χρονος Έλληνας

Μιλώντας στο STAR, ο δικηγόρος του 20χρονου, Παρασκευάς Σπυράτος, χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία των ελληνικών και αλβανικών Αρχών και ουσιαστική τη συναίνεση του πελάτη του. Ο κατηγορούμενος έχει δηλώσει, εξάλλου, πως προτιμά να δικαστεί και να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα.

Βρέθηκε DNA του Άλκη στα όπλα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, βρέθηκε DNA του Άλκη τόσο στο δρεπάνι,  στο οποίο, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, εντοπίστηκε και αποτύπωμα του 21χρονου Ι.Κ, όσο και στο ξύλινο στειλιάρι στο οποίο εντοπίστηκε και γενετικό αποτύπωμα από τον 23χρονο A.C.

Σήμερα επίσης, τον δολοφόνο «έδειξε» ο 21χρονος Έλληνας κατηγορούμενος στην κατάθεσή του στην ανακρίτρια.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο 21χρονος Ιωάννης Κουμαρόπουλος, το φονικό όπλο ήταν μαχαίρι και όχι δρεπάνι. Ο ίδιος αναφέρει πως κρατούσε το δρεπάνι και ότι χτύπησε με αυτό ένα άτομο από την παρέα του Άλκη. Στη συνέχεια, υποστηρίζει ο 21χρονος, το δρεπάνι τού έπεσε από τα χέρια και δεν είχε άλλη εμπλοκή στην επίθεση.

Όπως είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του 21χρονου, Απόστολος Λύτρας, ο εντολέας του ανέφερε στην ανακρίτρια ότι είδε ποιος ήταν αυτός που έδωσε τα φονικά χτυπήματα με ένα μαχαίρι. «Μάλιστα, έχει υποδείξει και πού βρίσκεται το συγκεκριμένο μαχαίρι με το οποίο αφαιρέθηκε η ζωή του Άλκη, για να βρεθεί από την αστυνομία», τόνισε.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο 21χρονος, ο άνθρωπος που «έδειξε» ως δράστη της δολοφονίας πέταξε το μαχαίρι σε ερημική περιοχή.

Το δρεπάνι, όπως και όλα τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Λύτρας, ήταν εξαρχής στα τρία αυτοκίνητα όταν ξεκίνησαν για την καταδρομική επίθεση. «Είναι μετανιωμένος και ζητάει συγγνώμη που συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος υπεράσπισης του 21χρονου.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, στην απολογία του, ο κατηγορούμενος Afksentos Carciu δήλωσε πως είδε τον Κουμαρόπουλο να κρατά το δρεπάνι και να το χρησιμοποιεί για να χτυπήσει κάποιον, όμως δεν ήταν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, σε θέση να γνωρίζει ποιον χτύπησε.

Συγκεκριμένα, ο Afksentos Carciu δήλωσε: «Σίγουρα τον Κουμαρόπουλο, τον είδα να χρησιμοποιεί το δρεπάνι, δεν είδα όμως σε ποιο παιδί, είδα τον Βελαλόπουλο να βαράει με το ξύλινο κοντάρι, τον Γκέγκα τον είδα να βαράει μπουνιές. Από το σημείο που ήμουν δεν φαινόντουσαν καλά».

Προφυλακίστηκαν άλλοι τρεις κατηγορούμενοι

Παράλληλα, τον δρόμο για τη φυλακή πήραν τρία ακόμα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού ως κατηγορούμενοι.

Οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά από «μαραθώνιες» απολογίες, καθώς ανακρίτρια και εισαγγελέας, ομόφωνα, αποφάσισαν την προφυλάκισή τους. Μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι.

Πρόκειται για δύο νεαρούς, 21 ετών, κι έναν 23χρονο, οι οποίοι, σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, επέβαιναν σε δύο από τα τρία αυτοκίνητα με τα οποία οι δράστες μετέβησαν στο σημείο της φονικής επίθεσης.

Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους οι τρεις κατηγορούμενοι

Όπως έγινε γνωστό, στις απολογίες τους παραδέχθηκαν ότι βρίσκονταν στο σημείο του εγκλήματος, αλλά αρνήθηκαν ότι ήταν αυτοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του 19χρονου φοιτητή, ο θάνατος του οποίου, όπως προέκυψε από τη ιατροδικαστική εξέταση, προκλήθηκε από το συνδυασμό των χτυπημάτων στα κάτω άκρα και τα κατάγματα στο κεφάλι του.

Ο Κουμαρόπουλος, που υποδείχθηκε από τους συγκατηγορουμένους του ως το πρόσωπο που κρατούσε το δρεπάνι, φέρεται πράγματι να αποδέχθηκε πως το χρησιμοποίησε όχι όμως -όπως απολογήθηκε- σε βάρος του 19χρονου αλλά εναντίον «κάποιου που πρόλαβε κι έφυγε».

Από την πλευρά του, ο άλλος 21χρονος αρνήθηκε οποιαδήποτε ενεργό συμμετοχή στο επεισόδιο. «Έφτασα στο σημείο τελευταίος, χωρίς να κρατάω αντικείμενα στα χέρια μου. Κατευθύνθηκα προς το σημείο της επίθεσης, στα σκαλοπάτια της πολυκατοικίας. Ένα από τα παιδιά που τραυματίστηκαν χτυπούσε με κράνος έναν εκ των συγκατηγορουμένων μου. Το μόνο που έκανα ήταν να τον τραβήξω με τα χέρια μου», φαίνεται να απολογήθηκε στην ανακρίτρια.

Ανάλογη θέση διατύπωσε κι ο 23χρονος, που φέρεται να παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε το κράνος του για να «προστατεύσει» συγκατηγορούμενό του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις κατηγορούμενοι δέχθηκαν επίμονες ερωτήσεις ως προς την ταυτότητα και τον ρόλο του οδηγού του τρίτου αυτοκινήτου -που μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα- χωρίς όμως να δώσουν κάποιες απαντήσεις.

Αύριο, Παρασκευή, θα περάσουν την πόρτα της 7ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες. Ο 11ος που ταυτοποιήθηκε για το άγριο έγκλημα παραδόθηκε νωρίτερα στις αστυνομικές αρχές της Αλβανίας, έπειτα από την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του. 

Αρνήθηκαν πως είχαν συμμετοχή στη δολοφονία

Ο 23χρονος στην απολογία του είπε ότι δεν πήρε μέρος στη συμπλοκή και πως περίμενε τους άλλους στο αυτοκίνητο και πως όταν εκείνοι επέστρεψαν φαίνονταν χαρούμενοι. Παράλληλα «έδωσε» δύο από τους χούλιγκαν για το ρόλο που είχαν στην επίθεση. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το φονικό όπλο το κρατούσε ο Κουμαρόπουλος, ενώ ο Βελαλόπουλος χτυπούσε με ξύλινο κοντάρι. Για τους υπόλοιπους, λέει πως χτυπούσαν με μπουνιές, ο Τζούροβιτς είχε σφυρί και οι άλλοι λοστούς.

«Σίγουρα τον Κουμαρόπουλο, τον είδα να χρησιμοποιεί το δρεπάνι, δεν είδα όμως σε ποιο παιδί, είδα τον Βελαλόπουλο να βαράει με το ξύλινο κοντάρι, τον Γκέγκα τον είδα να βαράει μπουνιές, από το σημείο που ήμουν δεν φαινόντουσαν καλά» είπε ο 23χρονος για την επίθεση. Τέλος ανέφερε ότι ο Κουμαρόπουλος τού είπε ότι ξέχασε το δρεπάνι.

Προφυλακιστέοι και οι δύο που απολογήθηκαν χθες

Οι δύο κατηγορούμενοι, 20 και 21 ετών, φαίνεται πως έφτασαν στο σημείο του αιματηρού επεισοδίου με το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 23χρονος, πρώτος συλληφθείς για την υπόθεση και ήδη προσωρινά κρατούμενος, απολογήθηκαν χθες και κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Και οι δύο παραδέχθηκαν κατά τις πολύωρες απολογίες τους ότι βρίσκονταν στο σημείο του άγριου εγκλήματος, αλλά αρνήθηκαν ότι ήταν εκείνοι που δολοφόνησαν τον 19χρονο φοιτητή.

Ο 21 ετών Έλληνας υποστήριξε ότι δεν είχε ενεργό συμμετοχή ούτε στη δολοφονία του άτυχου φοιτητή ούτε στον τραυματισμό των δύο φίλων του.

«Πήγαμε στην περιοχή (της Χαριλάου) γιατί ξέραμε ότι υπάρχει σύνδεσμος κι ότι είναι εκεί οπαδοί. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο βλέπω σφοδρότατα χτυπήματα και ροπαλιές με ιδιαίτερη ένταση. Αντιλήφθηκα ότι θα εκτραπεί η κατάσταση και πιθανόν να οδηγήσει σε μοιραία αποτελέσματα. Για αυτό το λόγο επέστρεψα στο αυτοκίνητο. Είδα κάποιους να φέρουν μαχαίρια και κάποιους όχι» φέρεται να είπε ο κατηγορούμενος.

Ο ίδιος, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δήλωσε μετανιωμένος για το συμβάν. «Δεν ξέρω πως θα ζήσω από ‘δω και πέρα γνωρίζοντας ότι είμαι μέρος αυτού που συνέβη» είπε στην ανακρίτρια.

Είχε προηγηθεί η απολογία του 20χρονου συγκατηγορούμενού του, με καταγωγή από την Αλβανία, ο οποίος αποδέχθηκε την εμπλοκή του στο επεισόδιο, όχι όμως ότι επιτέθηκε στον 19χρονο. «Είχα συμπλοκή με ένα από τα παιδιά που τραυματίστηκαν» και συγκεκριμένα με «αυτόν που είχε στο χέρι του ένα κράνος». Όπως είπε «με χτύπησε με το κράνος και τον τραυμάτισα με το μαχαίρι δύο φορές στο πόδι». Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν ομόφωνα την προφυλάκισή τους.

Οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες και όπως φαίνεται έχουν σκιαγραφίσει το ρόλο που είχαν οι χούλιγκαν στη δολοφονική επίθεση κατά του Αλκη Καμπανού.

Οι ατάκες πριν από τη δολοφονική επίθεση

Χαρακτηριστική είναι και η κατάθεση ενός εκ των φίλων του Άλκη, ο οποίος πρόλαβε να απομακρυνθεί από το σημείο, που αποδεικνύει ότι οι 11 κατηγορούμενοι είχαν βγει για «κυνήγι» συγκεκριμένων οπαδών, αλλά στο τέλος επιτέθηκαν και δολοφόνησαν τον νεαρό Άλκη, «γιατί βρέθηκε τη λάθος ώρα στο λάθος σημείο», όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές από την Ελληνική Αστυνομία.

Ο φίλος του αδικοχαμένου νέου αναφέρει: «Ένα από τα άτομα ρώτησε “τι ομάδα είστε;”. Κανένας από εμάς τους πέντε δεν αποκρίθηκε. Δεύτερο άτομο από την ίδια ομάδα αποκρινόμενο προς τον πρώτο είπε “δεν τους ξέρω, πάμε να φύγουμε” ή “δεν είναι αυτοί, πάμε να φύγουμε. Τότε κάποιος από την παρέα των αγνώστων, πιθανώς αυτός που ρώτησε τι ομάδα είμαστε, είπε “στα αρχ… μου, πάμε” και αμέσως μας επιτέθηκαν».

Συγκλονίζει ο πατέρας του Άλκη

Σε ακόμα μία συγκλονιστική δήλωση προχώρησε ο πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη.

Στο περιθώριο φιλικού αγώνα που διοργανώθηκε στη μνήμη του 19χρονου, μεταξύ Καβάλας και Δόξας Δράμας, στο Δημοτικό Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», ο πατέρας του Άλκη Καμπανού, Αριστείδης Καμπανός, προχώρησε σε μια δήλωση με την οποία μεταφέρει ένα «δυνατό» μήνυμα. Αναφερόμενος σε δηλώσεις των κατηγορουμένων που αναφέρουν πως είναι μετανιωμένοι, ο πατέρας του 19χρονου Άλκη είπε: «Tην αποδέχομαι τη συγγνώμη. Θα ήθελα να τους δώσω το χέρι και να τους πω συλλυπητήρια γιατί δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν τον Άλκη φίλο τους, για να δουν τι εξαίρετο παιδί ήταν».

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, ο 20χρονος κατηγορούμενος που παραδόθηκε στην Αλβανία είπε ότι «θα παραδοθεί στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την υπόθεση, ενώ σε ερώτηση αν θέλει να πει κάτι στους γονείς του Άλκη, είπε: «Ειλικρινά, μέσα από τα βάθη της ψυχής μου, λυπάμαι για όλα και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος. Ζητώ συγχώρεση από την οικογένεια του παιδιού. Έχω μετανιώσει».

«Δεν ζητώ εκδίκηση – Ζητώ Δικαιοσύνη»

«Δεν ζητώ εκδίκηση. Δικαιοσύνη ζητάω για το παιδί μου. Θέλω η Δικαιοσύνη να κάνει σωστά τη δουλειά της», ήταν τα λόγια του πατέρα του Άλκη Καμπανού.

Ο κ. Άρης Καμπανός φάνηκε ιδιαίτερα συγκινημένος, ειδικά όταν οι πρόεδροι των δυο ομάδων του έδωσαν από μια φανέλα της κάθε ομάδας με το όνομα του γιου του και τον αριθμό 19, όσα ήταν τα χρόνια της ηλικίας του.

Απευθυνόμενος στον κόσμο που ήρθε από Καβάλα και Δράμα για να παρακολουθήσει τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα, ο πατέρας του Άλκη Καμπανού είπε πως δεν περίμενε όλες αυτές τις εκδηλώσεις αγάπης και συμπαράστασης προς τον ίδιο και το παιδί του. Ευχαρίστησε θερμά τους παρισταμένους και ζήτησε να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του γιού του ώστε να θυμίζει σε όλους την ενότητα και την ομοψυχία που πρέπει να υπάρχει στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο.

«Όσο με κρατούν οι δυνάμεις μου θα προσπαθώ να υπάρχει ενότητα»

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Καμπανος είπε «θέλω να πιστεύω πως η θυσία του Άλκη θα αποτελέσει αφορμή για να ξημερώσει μια καλύτερη Ελλάδα, όπου όλοι θα είναι μονοιασμένοι. Πρέπει να βλέπουμε ποδοσφαιρικούς αγώνες όπου θα επικρατεί η ευγενής άμιλλα ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους. Να χειροκροτούν όλοι ανεξάρτητα από ποια ομάδα ανήκουν και ποιο αποτέλεσμα έφεραν. Θα παλέψω όσο μπορώ για να στείλω το μήνυμα πως δεν πρέπει να υπάρχει φανατισμός, στην αρχή το έλεγα με λόγια, τώρα θα το κάνω και με πράξεις. Όσο με κρατούν οι δυνάμεις μου θα προσπαθώ να υπάρχει ενότητα. Ας είναι η θυσία του γιου μου ένα γεγονός ένωσης κι όχι διχασμού, όχι εμφυλίου. Φτάνουν πια οι εμφύλιοι».

Ο αγώνας διοργανώθηκε από τις Π.Ε. Καβάλας και Δράμας, μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Χρήστου Πολίτη. Η φιλική αναμέτρηση των δυο ομάδων διήρκησε ένα ημίχρονο και έληξε με σκορ 0-1 με γκολ που έβαλε ποδοσφαιριστής της Δόξα Δράμας.


Πηγή