Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δωρεάν ηρωίνη σε τοξικομανείς για καλύτερη ποιότητα ζωής

Η Νορβηγία, που έχει ένα από τα πιο μεγάλα ποσοστά θανάτου από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Ευρώπη, θα δοκιμάσει τη συνταγογράφηση ηρωίνης δωρεάν στους πιο περιθωριοποιημένους τοξικομανείς προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η νορβηγική διεύθυνση Υγείας και υγειονομικών υποθέσεων επιφορτίστηκε να προτείνει ένα πειραματικό σχέδιο που θα επιτρέπει κυρίως την ταυτοποίηση των ασθενών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, να σκεφθεί τον τρόπο εφαρμογής και να προσδιορίσει το κόστος.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι μια λύση προκειμένου να δώσουμε (…) μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε ορισμένους τοξικομανείς που βρίσκονται σήμερα εκτός του πεδίου δράσης μας και τους οποίους τα υπάρχοντα προγράμματα δεν βοηθούν αρκετά», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Μπέντε Χόιε, στη σελίδα του στο Facebook, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Νορβηγία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από υπερβολική δόση στην Ευρώπη με 81 θανάτους ανά εκατομμύριο το 2015, πίσω από την Εσθονία (132 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και τη Σουηδία (88 θάνατοι ανά εκατομμύριο), σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Η θεραπεία με ιατρικά χορηγούμενη ηρωίνη, που έχει ήδη υιοθετηθεί ή δοκιμαστεί στην Ελβετία, την Ολλανδία και τη Δανία, είναι αμφιλεγόμενη, όμως οι υποστηρικτές της εκτιμούν πως εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση της θνησιμότητας, οδηγεί και σε μείωση της εγκληματικότητας και του κόστους που συνδέεται με αυτήν.

Οι πρώτες θεραπείες με ενέσεις ηρωίνης αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμαστικά στη σκανδιναβική χώρα στις αρχές του 2020 το νωρίτερο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Έως 400 τοξικομανείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το μέτρο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftenposten.

localStorage.clear();


Πηγή