Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

ΕΕ και ΗΠΑ εκφράζουν «αποτροπιασμό» για τις εικόνες βίας στην κηδεία της δημοσιογράφου του Al Jazeera

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» της για την «αχρείαστη» βία από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κηδεία της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού ‘Ακλεχ, του Al Jazeera, στην Ιερουσαλήμ.

Η Παλαιστινιο-Αμερικανίδα δημοσιογράφος του Al Jazeera σκοτώθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δυτική Όχθη: Φόβοι ανάφλεξης, νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης -Χάος στην κηδεία της δημοσιογράφου του Al Jazeera

Δολοφονία της δημοσιογράφου του Al jazeera: Καταδικάζουν ΗΠΑ και ΟΗΕ -Ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας

Σύμφωνα με
την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο,
κατά τη διάρκεια της κηδείας τραυματίστηκαν
33 άνθρωποι, έξι μεταξύ αυτών διακομίστηκαν
στο νοσοκομείο. Η ισραηλινή αστυνομία
από την πλευρά της έκανε λόγο για έξι
συλλήψεις.

«Συγκλονισμένη από τη βία στον χώρο του νοσοκομείου Σεντ Τζόζεφ και το αχρείαστο επίπεδο βίας που άσκησε η ισραηλινή αστυνομία σε όλη τη νεκρώσιμη ακολουθία», έγραψε στο Twitter η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Παλαιστίνη.

Η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στους χώρους του νοσοκομείου Σεντ Τζόζεφ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ -παλαιστινιακό τομέα της πόλης που κατελήφθη και προσαρτήθηκε στο εβραϊκό κράτος- και διέλυσε το πλήθος που κρατούσε παλαιστινιακές σημαίες, καθώς έβγαινε το φέρετρο από το νοσοκομείο.

«Εάν δεν σταματήσετε αυτά τα εθνικιστικά άσματα, θα πρέπει να σας διαλύσουμε χρησιμοποιώντας βία και θα εμποδίσουμε την τέλεση της κηδείας», είπε ένας Ισραηλινός αστυνομικός από το μεγάφωνο, απευθυνόμενος στο πλήθος, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν το φέρετρο της δημοσιογράφου του δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, που παραλίγο να πέσει στο έδαφος, ενώ Ισραηλινοί αστυνομικοί διαλύουν το πλήθος.

«Τέτοια δυσανάλογη συμπεριφορά το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτεί εντάσεις», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αποτροπιασμό από τις σκηνές που παρατηρήθηκαν σήμερα στο περιθώριο της κηδείας και τη δυσανάλογη και ασεβή χρήση βίας κατά τη νεκρώσιμη πομπή», σχολίασε επίσης στο Twitter ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Ισραήλ, Ντιμίτερ Τζάντσεφ. «Η διατήρηση της δημόσιας τάξης μπορεί να γίνει με άλλα μέσα», είπε.

Και ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη «βαθιά ενόχλησή» του από τη βία της ισραηλινής αστυνομίας κατά την έναρξη της νεκρώσιμης πομπής.

«Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες, είναι βαθιά ανησυχητικές», δήλωσε η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την εισβολή, θα έπρεπε να είναι μια ήρεμη πομπή», πρόσθεσε.

«Ζητήσαμε σεβασμό για τη νεκρώσιμη ακολουθία, τους συγγενείς της θανούσας και την οικογένεια σε αυτό το ευαίσθητο θέμα», συνέχισε η Ψάκι, αποτίοντας φόρο τιμής στην «αξιόλογη δημοσιογράφο», που σκοτώθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.


Πηγή