Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

ΕΕ: Όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας -Συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Σε συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας κατέληξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναμένεται να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες και την Τετάρτη θα ακολουθήσει η γραπτή διαδικασία.

Το πακέτο, που είναι ο 8ος γύρος κυρώσεων κατά της Μόσχας, προτάθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και επιστράτευσε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους.

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, στο νέο πακέτο κυρώσεων

Οι πρεσβευτές της ΕΕ κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία για νέες κυρώσεις που θα πλήξουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν στον πόλεμο με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με επτά Ευρωπαίους διπλωμάτες, μετέδωσε το Politico.

Διάφορες χώρες της ΕΕ είχαν εκφράσει ανησυχίες για τα νέα μέτρα, ειδικά για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου, και οι λεπτομέρειες πρέπει να υπογραφούν γραπτώς. Η ΕΕ εργάζεται για να κάνει τον Πούτιν να «πληρώσει» την κλιμάκωση της εισβολής του, η οποία περιλάμβανε τη διεξαγωγή ψευδών δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.

Η απαγόρευση στις περισσότερες εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο και το πιο πρόσφατο σχέδιο κυρώσεων βασίζεται σε αυτά τα μέτρα. Οι εισαγωγές άνθρακα έχουν ήδη καταργηθεί και οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχουν διακοπεί σε σημαντικό βαθμό, πρώτα από τα παιχνίδια ισχύος του Πούτιν και στη συνέχεια από το σαμποτάζ δύο υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream.


Πηγή