Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Εισβολή στην Ουκρανία: Νύχτα τρόμου στο Κίεβο -Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί από τους Ρώσους

Η πολιορκία του Κιέβου εντείνεται από τους Ρώσους, καθώς πριν από λίγο σημειώθηκαν αλλεπάλληλες εκρήξεις, ελάχιστες μόνο ώρες προτού συμπληρωθεί η όγδοη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι εντός ολίγων ωρών αναμένεται ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων και η επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς στο Μπρεστ της Λευκορωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν ολοένα και περισσότερο την επιθετικότητά τους.

Και αυτό διότι λίγο πριν τις 2:00 τη νύχτα τέσσερις νέοι βομβαρδισμοί συντάραξαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ενώ λίγη ώρα πριν είχε ηχήσει ξανά ο αεροπορικός συναγερμός.

Δύο εκ των εκρήξεων ακούστηκαν κοντά στον σταθμό του μετρό «Druzhby Narodiv», ενώ οι δύο πρώτες ακούστηκαν από το κέντρο του Κιέβου, με τις ουκρανικές αρχές να κάνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν στο πλησιέστερο καταφύγιο.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές τόσο στο Κιέβο και την Περιφέρεια Κιέβου, όσο και στις πόλεις Μικολάιφ, Λβιβ, Ζίτομιρ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ, Τσερνίχιβ, Poltavahlaszhnyaiport και Ζακ, όπως και στις Περιφέρειες του Τσερνίχιβ, του Βολίν, του Τσερκάσι και του Κιρόβοχραντ.

Δείτε εδώ LIVE εικόνα από το Κίεβο

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα. Ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει σήμερα τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μη συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνον άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Σύμφωνα με την «Telegraph», πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πόλη που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι.

Κίεβο: Οι Ρώσοι έπληξαν αγωγό τηλεθέρμανσης

Στο Κίεβο, σύμφωνα με ανταποκρίσεις, οι Ρώσοι έπληξαν αγωγό τηλεθέρμανσης στην πόλη του Κιέβου, ενώ οι Ουκρανοί κατέρριψαν ρωσικό πύραυλο που είχε στόχο το υπουργείο Άμυνας.

Η ισχυρή έκρηξη κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου οφείλεται σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ πλήθος κόσμου -ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα- έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας (Ukrzaliznytsya).

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για θύματα. Τα δρομολόγια των τρένων δεν έχουν διακοπεί.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Χεραστσένκο, αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από την «πυραυλική επίθεση» κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στο δίκτυο παροχής θέρμανσης, εν μέσω του ψύχους που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η ισχυρή έκρηξη κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου ενδέχεται να έχει διακόψει την παροχή κεντρικής θέρμανσης σε περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας, εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η στιγμή της έκρηξης στο Κίεβο

Εκρήξεις σημειώνονταν στο Κίεβο από το βράδυ της Τετάρτης, με μία εξ αυτών κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου τού υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γκεραστσένκο.

Η στιγμή της έκρηξης, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ:

Η οβίδα έπεσε κοντά στο ξενοδοχείο «Ibis» και, σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, καθώς το κτίριο του σταθμού άντεξε και υπέστη μικρές ζημιές.

Σχεδόν σε όλη την Ουκρανία έχει κηρυχθεί αεροπορικός συναγερμός, ενώ οι Ρώσοι σφυροκοπούν το Χάρκοβο.

Ανατροπή: Αύριο ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας -Λαβρόφ: Θα συζητήσουμε και κατάπαυση πυρός

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή στις Βρυξέλλες

ΗΠΑ: Οι ρωσικές δυνάμεις γίνονται πιο επιθετικές

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση τόσο των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού όσο και του οπλισμού που μεταφέρουν στην πόλη. Ο ίδιος ανέφερε πως τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν εκτοξευθεί 450 πύραυλοι εναντίον ουκρανικών στόχων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ακόμα και μέσα στη νύχτα περιμένουν την εισβολή στο Κίεβο οι Ουκρανοί

Όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής του Open στο Κίεβο, Χρήστος Νικολαΐδης, η ενημέρωση από κυβερνητική πηγή στην Ουκρανία κάνει λόγο για εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο ακόμα και μέσα στη νύχτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ουκρανική πλευρά υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο πυλώνες, μέσα από τους οποίους οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν ενδεχομένως ακόμα και απόψε να εισβάλουν στο Κίεβο:

Η μία βρίσκεται στην περιοχή Τσερνίκι και η δεύτερη στην περιοχή Ιβάνκιφ, περίπου 70 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο του Κιέβου.

Το ρεπορτάζ προκύπτει από ημιεπίσημη ενημέρωση σχετικά με την εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή η ουκρανική κυβέρνηση και η οποία υποστηρίζει πως οι Ρώσοι με έναν μεγάλο αριθμό από ρωσικά τανκς θα προσπαθήσουν να κυκλώσουν το Κίεβο.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ενημερώνουν για τη ρωσική εισβολή

Τις έως τώρα επιχειρησιακές πληροφορίες σχετικά με τη ρωσική εισβολή εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρουν, συνεχίστηκε για έβδομη μέρα η ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού.

Ενημερώνουν ότι οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δημιούργησαν ένα αξιόπιστο αμυντικό σύστημα στο Βολίν και ότι οι ρωσικές ενέργειες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων παρακολουθούνται συνεχώς. Επιπλέον, οι Ουκρανοί συνεχίζουν την αμυντική επιχείρηση στις παράκτιες περιοχές της χώρας, αποτρέποντας με επιτυχία τις συντριπτικές δυνάμεις του εχθρού.

«Τα τμήματά μας εξουδετέρωσαν την ομάδα απόβασης που προσπάθησε να προσγειωθεί κοντά στην πόλη Νικολάεφ», σημειώνουν οι Ουκρανοί.

Επισημαίνουν, ακόμη, πως συνέλαβαν Ρώσους στρατιώτες και αξιωματικούς, ενώ οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας αποκρούουν τις επιθέσεις από αέρος. Τονίζουν, μάλιστα, πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο εχθρός έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 180 πυραύλους, οι οποίοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, διοικητικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, μάλιστα, έως και 30 μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, κυρίως από τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, και βομβάρδισαν τον άμαχο πληθυσμό.

Επιπλέον, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας απελευθέρωσαν το Μακάριβ, στην περιοχή του Κιέβου, και εγκαταστάθηκαν στην πόλη, συνεχίζοντας να υπερασπίζονται την πρωτεύουσα.

Η ουκρανική πλευρά αναφέρει, τέλος, πως οι ρωσικές δυνάμεις, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καταφεύγουν σε λεηλασίες και δολοφονίες κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ενώ σημειώνει πως το ηθικό του κατοχικού στρατού είναι εξαιρετικά χαμηλό.

«Το Χάρκοβο θα αντέξει», λέει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης πόλης τού Χάρκοβο λέει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκαλούν σοβαρές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, αλλά ορκίζεται ότι η πόλη δεν θα περιέλθει στη δύναμη εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας στο BBC, ο Ιγκόρ Τερένκοφ αναφέρει ότι οι μάχες που διεξάγονται σε όλα τα σημεία της πόλης είναι λυσσαλέες και ότι η κατάσταση είναι «πολύ επικίνδυνη». Σημειώνει, ακόμα, πως τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν «συνεχώς» και εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ σε κατοικημένες περιοχές, ενώ προσθέτει ότι έχει λάβει αναφορές ότι οι δυνάμεις της Μόσχας πυροδότησαν τη λεγόμενη «βόμβα κενού» στην πόλη.

«Η Ρωσία έριξε εναντίον του Χάρκοβο όλες τις δυνάμεις που μπορούσε να φανταστεί κανείς. Τώρα πλησιάζει ένας τεράστιος αριθμός τανκς», δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης. Προσθέτει, ακόμη, ότι η ρωσική επίθεση «δεν σταματά ποτέ» και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται συνεχώς με «ομάδες σαμποτέρ», γι’ αυτό και καλεί τις ξένες δυνάμεις «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν τους Ρώσους».

Ο Τερένκοφ υποστηρίζει, επιπλέον, ότι οι πολίτες του Χάρκοβο παραμένουν στις επάλξεις, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα στα καταφύγια της πόλης, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι κάτοικοι.

«Η πόλη του Χάρκοβο θα κρατήσει και σήμερα. Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ, σοβαροί και συγκεντρωμένοι. Το Χάρκοβο δεν θα πέσει», καταλήγει ο δήμαρχος στις δηλώσεις του.

Από τις σκληρές μάχες που έλαβαν χώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι και άλλοι 112 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, Όλεγκ Συνεγκούμποφ.

Οι Ρώσοι κυκλώνουν τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας

Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε χθες πως ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ουκρανίας βρίσκεται υπό τον ρωσικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Οργανισμού, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν πάρει τον έλεγχο της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, ο οποίος στεγάζει έξι από τους 15 επιχειρησιακούς αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Επιπλέον, ο Γκρόσι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, που ήθελαν τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν πλέον τον έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων του Πυρηνικού Σταθμού του Τσερνόμπιλ, ο οποίος βρίσκεται εντός της Ζώνης Αποκλεισμού.

Όπως σημείωσε, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή καταστροφές στη βιομηχανική εγκατάσταση. Εξήγησε, μάλιστα, και τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας που μετρήθηκαν αρχικά το σημείο, λέγοντας ότι πιθανότατα οφείλονταν στην κίνηση βαρέων στρατιωτικών οχημάτων στο έδαφος, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός εκτιμά πως παρέμειναν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για το κοινό.


Πηγή