Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Εκλογικό κουίζ: Τι ποσά επιτρέπεται να δαπανήσει ένας υποψήφιος

Mέρες απομένουν πλέον μέχρι την Κυριακή 21 Μαΐου, ημέρα που οι Έλληνες πολίτες θα πάνε στις κάλπες για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι υποψήφιοι έχουν κάνει τον προεκλογικό τους αγώνα, που τώρα βρίσκεται στην κορύφωσή του. Ωστόσο, ένας τέτοιος «μαραθώνιος», που θα ολοκληρωθεί με την προσφυγή των πολιτών στα εκλογικά κέντρα της χώρας και στα 99 του εξωτερικού απαιτεί και θυσίες, όπως χρόνο, αφοσίωση στον στόχο και χρήματα.

Όσον αφορά το τελευταίο κομμάτι, τα χρήματα που μπορεί να δαπανήσει κάθε υποψήφιος, υπάρχουν περιορισμοί -όπως και στις τηλεοπτικές εμφανίσεις κάθε υποψηφίοι. Ένα όριο το οποίο έχει προσδιοριστεί ανάλογα με την κάθε εκλογική περιφέρεια.

Εκλογές 2023: Όλες οι οδηγίες και οι πληροφορίες για την 21η Μαΐου -Η εγκύκλιος της υπουργού Εσωτερικών

Εκλογές: Ποιοι δικαιούνται τελικά εκλογική άδεια, πόσες ημέρες δίνονται [οδηγός]

Εκλογές 2023: Οι εκλογικές δαπάνες υποψηφίων και οι περιορισμοί

Οι εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων είναι τα ποσά που καταβάλλονται για τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Επίσης, ως εκλογικές δαπάνες ορίζονται κάθε είδους προσφορές, δωρεές, αποτιμώμενες σε χρήμα παροχές σε είδος και διευκολύνσεις, αμειβόμενη εργασία προς αυτούς, κάθε ποσό που καταβάλλεται για τη μίσθωση αιθουσών και πολιτικών γραφείων, την αγορά, έκδοση, κυκλοφορία και διακίνηση εντύπων, την καταχώριση και προβολή μηνυμάτων από τον Τύπο και την παροχή κάθε μορφής υπηρεσιών από επιχειρήσεις διαφημίσεων, Τύπου και δημοσίων σχέσεων.

Ορίζονται από το άρθρο 1 του π.δ. 15/2022 και αποδεικνύονται με ταμειακές αποδείξεις, τιμολόγια, τραπεζικές επιταγές, εμβάσματα και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ώστε να πιστοποιείται εμφανώς το πρόσωπο του χρηματοδότη (άρθρο 4 του π.δ. 15/2022).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο προσδιορισμός για κάθε εκλογική περιφέρεια του ανωτάτου επιτρεπόμενου ορίου των εκλογικών δαπανών κάθε υποψήφιου βουλευτή στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ορίζεται ως εξής:

εκλογές 2023 / πίνακας με δαπάνες που μπορεί να κάνει ένας υποψήφιος
εκλογές 2023 / πίνακας με δαπάνες που μπορεί να κάνει ένας υποψήφιος
εκλογές 2023 / πίνακας με δαπάνες που μπορεί να κάνει ένας υποψήφιος
εκλογές 2023 / πίνακας με δαπάνες που μπορεί να κάνει ένας υποψήφιος

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας καθορίζεται στο ύψος που ισχύει για τους υποψήφιους βουλευτές της Α’ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών, το οποίο ανέρχεται σε 69.000 ευρώ.

Για τις διαφημιστικές καμπάνιες στον Τύπο, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο βουλευτή καθορίζεται στο 20% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους των εκλογικών δαπανών του (άρθρο 10 του π.δ. 15/2022).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Όλες οι ειδήσεις για τις εκλογές 2023

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις και ειδήσεις για τις εκλογές 2023:


Πηγή