Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Ελεύθερος ο μόνος Βορειοκορεάτης που συνελήφθη για τον φόνο του Κιμ Γιονγκ Ναμ

Ο μόνος Βορειοκορεάτης που είχε συλληφθεί και κρατείτο στη Μαλαισία σε σχέση με τον φόνο του Κιμ Γιονγκ Ναμ αφέθηκε ελεύθερος από την αστυνομία. Σύμφωνα με αξιωματούχους, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να απαγγελθούν κατηγορίες στον Ρι Γιονγκ Τσολ και θα απελαθεί.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τον φόνο, η Μαλαισία καταδικάζει τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα VX στη δολοφονική επίθεση και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας λέει πως «ανησυχεί πολύ» πως η χρήση του μπορεί να έθεσε σε κίνδυνο τους πολίτες.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγ Ουν, πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Χθες απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος δύο γυναικών για τον φόνο, οι οποίες λένε πως πίστευαν πως συμμετείχαν σε τηλεοπτική φάρσα.

Η Μαλαισία αναζητεί άλλους επτά Βορειοκορεάτες υπόπτους, ανάμεσά τους κι έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της πρεσβείας της Πιονγιάνγκ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Ο Ρι Γιογνκ Τσολ είχε ζήσει στη Μαλαισία για τρία χρόνια αλλά απελάθηκε επειδή δεν είχε έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα. Σύμφωνα με το Reuters, η άδεια εργασίας του έληξε στις 6 Φεβρουαρίου.

Χθες η Μαλαισία ανακοίνωσε πως απαγορεύει την είσοδο Βορειοκορεατών στη χώρα χωρίς βίζα, για λόγους ασφαλείας.

 


Πηγή