Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Επίθεση με βιτριόλι στην Ιερά Σύνοδο: 20 χρόνια φυλακή στον αρχιμανδρίτη για την επίθεση κατά επτά μητροπολιτών

Με το δικαστήριο να κρίνει ένοχο τον 37χρονο αρχιμανδρίτη, ολοκληρώθηκε η πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης της επίθεσης με βιτριόλι που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2021, στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, καθώς ο δράστης προκάλεσε σοβαρότατα τραύματα στον μητροπολίτη Κηφισίας Κύριλλο και σε άλλους Ιεράρχες. Παρά ταύτα, η αρχική εισαγγελική πρόταση είχε προβληματίσει τον νομικό κόσμο, καθώς μετέτρεπε το αδίκημα από απόπειρες ανθρωποκτονίες σε απόπειρες βαριών σωματικών βλαβών, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μικρή ποινή.

Εν τέλει, το δικαστήριο δέχθηκε κατά πλειοψηφία ότι ο καθηρημένος αρχιμανδρίτης είναι ένοχος για τετελεσμένη σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη εις βάρος του γραμματέα του Συνοδικού Δικαστηρίου και για επτά απόπειρες βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης εις βάρος των υπολοίπων μητροπολιτών. Τον έκρινε αθώο για την επίθεση κατά του αστυνομικού του ΑΤ Συντάγματος -που βρισκόταν στην αίθουσα την ώρα της επίθεσης, υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση που έλεγε ότι ο τραυματισμός του συνέβη στο πλαίσιο… άσκησης των καθηκόντων του.

Το δικαστήριο έκανε επίσης δεκτό το ελαφρυντικό του σύννομου βίου με πλειοψηφία των ενόρκων και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση κόντρα στην πρόσφατη υπ’ αριθμόν 2/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου και παρά το γεγονός ότι κατά την σύλληψη του βρέθηκε στο σπίτι του δράστη ποσότητα ναρκωτικών χαπιών.

Επίθεση με βιτριόλι: Η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο

Σε ό,τι αφορά τις ποινές, το δικαστήριο τού επέβαλε κάθειρξη 6 ετών για την επίθεση στον γραμματέα του Συνοδικού Δικαστηρίου και φυλάκιση 4 ετών για κάθε μία απόπειρα κατά των επτά μητροπολιτών. Η συνολική ποινή κάθειρξης είναι τα 20 έτη.

Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να δοθεί στην τυχόν έφεση του αρχιμανδρίτη ανασταλτικό αποτέλεσμα της ποινής κρίνοντας ότι η επίθεση στους 9 παθόντες σε δημόσιο ακροατήριο ήταν «μεμονωμένο περιστατικό» και δεν είναι ύποπτος να τελέσει νέα αδικήματα. Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι ο δράστης είναι ύποπτος τελέσεως άλλων αδικημάτων και δεν του χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του.

Το χρονικό της επίθεσης με το βιτριόλι στο Συνοδικό Μέγαρο

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχιμανδρίτης, τον Ιούνιο του 2021, στο άκουσμα της απόφασης για την καθαίρεσή του από το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, επιτέθηκε με 2 λίτρα θεϊκού οξέος καθαρότητος 96% (βιτριόλι) στους επτά μητροπολίτες της σύνθεσης του δικαστηρίου, στον γραμματέα του δικαστηρίου και στον αστυνομικό του Α.Τ. Συντάγματος που ήταν αρμόδιος για την τάξη στην αίθουσα.

Ακολούθησαν σκηνές χάους στο Συνοδικό Μέγαρο. Ο μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος είχε πει στο iefimerida.gr ότι ο 37χρονος δράστης έβγαλε «μια μεγάλη, καφέ, γυάλινη φιάλη. Η φιάλη, με το μάτι, έμοιαζε να ήταν δυο λίτρα. […] Έκανε ημικυκλικές κινήσεις με τεντωμένο το χέρι για να μας ραντίσει. Μας χτύπησε όλους, στα μάτια και στο μέτωπο. Όλα τα άλλα σημεία των σωμάτων μας ήταν καλυμμένα. Φοράγαμε καλυμμαύχια, ράσα, μάσκες. Μόνο το μέτωπο και τα αυτιά φαίνονταν».

Σε εκείνο το σημείο επικράτησε πανικός στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη. «Θα σας πω προσωπικά πώς το βίωσα. Ήταν στα μάτια το υγρό και δεν μπορούσαμε να δούμε τι συμβαίνει, τι κάνουν οι άλλοι. Το μόνο που κατάφερα να δω ήταν ότι το ράσο του γραμματέα των συνοδικών δικαστηρίων άρχισε να γίνεται κόκκινο. Τότε συνειδητοποίησα ότι δεχθήκαμε επίθεση με καυστικό υγρό» περιέγραφε ο μητροπολίτης Άρτης.

Λιωμένα ράσα από το βιτριόλι
Λιωμένα ράσα από το βιτριόλι

Φωτογραφία-σοκ του μητροπολίτη Κηφισίας από την επίθεση με το βιτριόλι στην Ιερά Σύνοδο -Κινδύνευσε να χάσει το μάτι του

Όπως αναφέρουν συνοδικοί κύκλοι, από την επίθεση αυτή όλοι οι παθόντες υπέστησαν εγκαύματα, παραμορφώσεις, κάποιοι υπεβλήθησαν σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης, ενώ ακόμη και οι εγκαταστάσεις του Συνοδικού Μεγάρου υπέστησαν ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ από την τεράστια καυστικότητα του οξέος, που ακόμη και σταγόνες του αρκούσαν για να κάψουν ξύλινα έδρανα και το μαρμάρινο δάπεδο.

Ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος κινδύνευσε μάλιστα να χάσει το ένα του μάτι, γι’ αυτό και αμέσως μετά την επίθεση διακομίστηκε στο Λαϊκό και αργότερα στην Οφθαλμολογική Κλινική του «Γεννηματάς».

Το iefimerida.gr δημοσίευσε φωτογραφίες του μητροπολίτη Κηφισίας Κύριλλου μετά την επίθεση:

Ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος ήταν ένα από τα θύματα της επίθεσης με το άκρως καυστικό υγρό, υπέστη πλαστική χειρουργική επέμβαση και πολύμηνη θεραπεία, αλλά οι παραμορφώσεις του δεν κρίθηκαν από τον εισαγγελέα ως τετελεσμένες βαριές σωματικές βλάβες
Ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος ήταν ένα από τα θύματα της επίθεσης με το άκρως καυστικό υγρό, υπέστη πλαστική χειρουργική επέμβαση και πολύμηνη θεραπεία, αλλά οι παραμορφώσεις του δεν κρίθηκαν από τον εισαγγελέα ως τετελεσμένες βαριές σωματικές βλάβες

Πηγή