Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Επίσημη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Αλβανίας στην Αθήνα – Συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος υποδέχθηκε την Τρίτη 7/6 στο ΥΠΕΘΑ τον Αλβανό ομόλογό του Νίκο Πελέσι.

Ο Αλβανός υπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Παρόντες στην τελετή υποδοχής ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Κατά τις συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδιο κλίμα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας», υπογραμμίστηκε η σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στην περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας τους, τόσο προς αμοιβαίο όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων τους, όσο και για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων επί τάπητος

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος για την σταθερότητα και την ευημερία τους. Η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, και την ένταξή τους στην ΕΕ, εφόσον εκπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, και υπογραμμίστηκε ότι οι δύο χώρες καταδικάζουν τον αναθεωρητισμό και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και παρέχουν κάθε δυνατή ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει η ελληνική πλευρά στην υλοποίηση της Διακρατικής Συμφωνίας για τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια, ως ανθρωπιστικό και ηθικό χρέος προς τους Έλληνες Πεσόντες στον Ελληνο-Ιταλικό Πόλεμο του 1940.

Ο Αλβανός Υπουργός προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί επίσημα την Αλβανία, το ερχόμενο φθινόπωρο.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση:


Πηγή