Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Επανέρχεται ο εφιάλτης των νέων μέτρων για συντάξεις και αφορολόγητο

Στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας θα βρεθεί η Ελλάδα όπου στο τραπέζι των υπουργών θα βρεθούν το θέμα της Eldorado Gold, οι διατάξεις για τα εργασιακά αλλά και δικαστική περιπέτεια του τέως επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου.

Στο παιχνίδι μπήκε και το ΔΝΤ με τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις να αφήνει το ίδιο «παράθυρο» υποστηρίζοντας ότι «οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν».

Οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες όπως προκύπτει από τα στοιχεία με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο φετινό οκτάμηνο με τους Ελληνες φορολογούμενους να μην αποκλείεται πολύ σύντομα να έρθουν αντιμέτωποι με ένα νέο εφιάλτη.

Οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο βρίσκονται στο τραπέζι μετά την «μαύρη τρύπα» των 1,75 δισ. στα κρατικά ταμεία την οποία δημιούργησε η μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα τον Αύγουστο. Η μεγάλη «βουτιά» στα έσοδα οδήγησε για πρώτη φορά το πρωτογενές πλεόνασμα σε χαμηλότερα από το στόχο επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα το πρωτογενές αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό διαμορφώθηκε σε 3,55 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,573 δισ. ευρώ χαμηλότερο κατά 23 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη πτώση στα φορολογικά έσοδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετάθεση της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο αντί τον Αύγουστο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα στο να δημιουργηθεί «τρύπα» κοντά στο 1 δισ. ευρώ στις προϋπολογισθείσες εισπράξεις. Βέβαια, αυτό δεν αλλάζει την εικόνα του προϋπολογισμού καθώς υστέρηση 346 εκατ. ευρώ καταγράφεται και στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεων ενώ στα έσοδα προ επιστροφών φόρων η απόκλιση έφτασε στα 944 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή στο μέτωπο των δαπανών παρατηρείται εξοικονόμηση πόρων 1,7 δισ. ευρώ μετά την υπέρμετρη φειδώ στα έξοδα που επιδεικνύει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Τα στοιχεία αυτά εξηγούν την στάση αξιωματούχου του υπουργού Οικονομικών ο οποίος δύο μέρες πριν από το άτυπο Eurogroup μίλησε για αποκλίσεις στο φόρο εισοδήματος και συγκεκριμένα από τους αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν λιγότερα εισοδήματα, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για πρόωρη εφαρμογή των «σκληρών» μέτρων που έχουν ψηφιστεί.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι «ανησυχία υπάρχει μόνο για τις φετινές εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος, καθώς σε άλλες κατηγορίες υπάρχει υπεραπόδοση».

localStorage.clear();


Πηγή